Prvi 397 pregleda 06. svibnja 2021.

Albinin koncert, besplatni filmovi: Slavimo Dan Europe!

Promo

Povodom Dana Europe, koji se obilježava ove nedjelje, 9. svibnja, čekaju vas brojna iznenađenja! Osim koncerta 'Eurosong nostalgija', koji je napravljen u suradnji s našom ovogodišnjom predstavnicom, Albinom Grčić, tu je još pregršt super događanja, a sve će i ove godine biti - virtualno!

"Kako zbog pandemije ni ove godine nismo mogli organizirati uobičajene aktivnosti uživo na otvorenom, ponovno smo se okrenuli virtualnom svijetu. Budući da je na centralnoj razini Europski parlament tijekom cijelog ovog 'europskog tjedna' organizirao online razgovore na kojima građani mogu doznati više o djelovanju institucije i prioritetima rada zastupnika, mi smo se odlučili simbolički okrenuti kulturi", poručili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. 

Koncert 'Eurosong nostalgija' s Albinom Grčić

 | Autor:

Tako vas u subotu, 8. svibnja, s početkom u 21:00 sat na Facebook stranici i YouTube kanalu Ureda, očekuje zanimljiv koncert 'Eurosong nostalgija', koji je nastao u suradnji s Albinom Grčić, našom ovogodišnjom predstavnicom na Eurosongu. "Albina je, prije odlaska za Rotterdam, izdvojila vrijeme i za nas snimila svoj Tick-Tock, ali i obradu pjesama koje su nas na najpoznatijem europskom glazbenom natjecanju predstavljale 1998., 1999., 2000., 2002. te 2010. godine", kažu nam iz Ureda. 

Uz putovanje kroz glazbeni vremeplov, publika će moći doznati i zanimljivosti značajne za Europsku uniju u navedenim godinama. Primjerice, kada je prvi puta euro zamijenio nacionalne valute i slične zanimljivosti! 

Besplatne projekcije europskih filmova

Osim koncerta, već je neko vrijeme dostupno i besplatno gledanje filmova finalista za Nagradu publike Lux. U suradnji sa Zagreb film festivalom, filmovi 'Kolektiv' i 'Corpus Christi' mogu se pogledati besplatno na platformi Kino Europa Online do 10. svibnja, dok će projekcija filma 'Još jedna runda' biti organizirana upravo na Dan Europe, 9. svibnja, u kinu Tuškanac u Zagrebu u 19 sati.

'Još jedna runda' je i ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolji strani film, a oni koji ga žele pogledati u Zagrebu 9. svibnja, trebaju podići kartu sat vremena prije projekcije na blagajni kina. Jedna osoba može preuzeti najviše dvije ulaznice. 

Nagrade publike LUX

"Europski parlament ustanovio je filmsku nagradu LUX  2007. godine kako bi podržao europsku kinematografiju i njezinu različitost. Budući da će prvi put ove godine o pobjedničkom uratku uz zastupnike odlučivati i javnost, službeni naziv priznanja promijenjen je u Nagradu publike LUX, koja se dodjeljuje u suradnji s Europskom filmskom akademijom i u partnerstvu s Europskom komisijom. Gledatelji mogu glasati za svog favorita do 23. svibnja na službenoj stranici Nagrade publike LUX, a konačni poredak odredit će se zbrojem glasova publike i zastupnika u Europskom parlamentu. Pobjednik će biti objavljen u lipnju", objašnjavaju iz Ureda te dodaju:

"Želimo podsjetiti i na to da je Ured Europskog parlamenta u Zagrebu lani imao projekt Europakultura. To je bio naš mali doprinos javnoj raspravi o statusu i ulozi kreativne industrije u društvu, u posebno teškim uvjetima", kažu. Svi su intervjui dostupni za gledanje na YouTube kanalu.

Važna uloga Europskog parlamenta u afirmiranju kulture

 | Autor:

Europski parlament već godinama ima važnu ulogu u afirmiranju kulture, kako kroz izravne projekte, tako i kroz različite vidove suradnje s umjetnicima. Prema nekim procjenama, kulturna i kreativna industrija čine oko 4 posto europskog BDP-a, što je slično udjelu ugostiteljstva. Nažalost, pandemija je ovu industriju bacila na koljena i zato je Europski parlament tražio da se, i u paketu oporavka, i u novom dugoročnom proračunu za kreativce, osiguraju odgovarajuća sredstva.

Upravo zalaganjem EP-a sredstva za program Kreativna Europa uvećana su za 600 milijuna eura, čime je njegova ukupna vrijednost dosegla 2.2 milijarde eura. Taj je novac, između ostaloga, namijenjen europskim i međunarodnim koprodukcijama, distribuciji i prodaji audiovizualnih djela, promicanju književnosti, pomoći glazbenom sektoru te projektima zaštite baštine.

Tvoja reakcija?