Prvi 842 pregleda 13. ožujka 2021.

Broj rođenih blizanaca trenutno je veći nego ikad

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Ipak, riječ je o dvojajčanim blizancima, dok je broj rođenih jednojajčanih blizanaca ostao približno jednak kao i dosad

I dok se tijekom pandemije i lockdowna, koji sami po sebi nisu pozitivni, događa pravi baby boom koji je po mnogima super vijest, navodno se posljednjih godina rađa i više blizanaca nego ikad, javlja Her.

Prema nedavno provedenoj studiji objavljenoj u magazinu Human Reproduction, svake se godine na svijetu rodi u prosjeku 1,6 milijardi blizanaca. 

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

"Broj rođenih blizanaca veći je nego u bilo kojem razdoblju od polovice 20. stoljeća, a čini se da je posljednjih godina na apsolutnom vrhuncu", tvrdi profesor Christiaan Monden sa Sveučilišta Oxford. 

Neki od znanstvenika koji su proveli studiju tvrde da bi razlog sve većeg broja rođenih blizanaca mogao biti i u sve većem broju djece rođenih nakon umjetne oplodnje. Najviše blizanaca, prema njihovim podacima, rođeno je iz dvije zasebno oplođene jajne stanice, dok je broj jednojajčanih blizanaca ostao približno isti kao i u prethodnim razdobljima.

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Najveći broj blizanaca rođen je na afričkom kontinentu, a novi rezultati tek će biti vidljivi u godinama nakon pandemije, tvrde znanstvenici.

Tvoja reakcija?