Prvi 713 pregleda 11. ožujka 2019.

Celebrityji koji su progovorili protiv nasilja!

ladygaga/Instagram

Oni su hrabro stali na stranu žrtava i progovorili protiv nasilja!

Lady Gaga

 | Autor: lady gaga / instagram lady gaga / instagram

Slavna pop pjevačica Lady Gaga jedan je od najglasnijih advokata protiv nasilja na svijetu. Ona je čak pokrenula i 'Born this way' fundaciju koja pomaže onima koji trpe nasilje te potiče pozitivnu promjenu u svijetu. Osim što pomažu žrtvama nasilja, iz ove organizacije šalju poruke jednakosti, mira i prijateljstva te educiraju mlade o opasnostima i štetnosti nasilja. Ona je pravi primjer kako slavni mogu iskoristiti svoj glas i status u javnosti za promicanje većih ciljeva, a sve proizlaz i iz toga što je i Gagin put u životu bio prepun padova te činjenice da je i sama trpjela nasilje tijekom mladosti, ali ga trpi i danas. 

Taylor Swift

 | Autor: taylorswift/Instagram taylorswift/Instagram

Taylor je kao tinejdžerica često doživljavala nasilje u školi, zbog čega je svoju slavu i popularnost odlučila iskoristiti u pozitivne svrhe. Ona sve što dotakne pretvara u zlato, zbog čega je super što je progovorila protiv nasilja. 

"Za mene je osnovna škola bila teška jer su me maltretirale 'popularne cure'. Nisu mislile da sam cool niti lijepa niti dovoljna, pa su prestale pričati sa mnom", izjavila je 2009. za Teen Vogue. Iz ovog negativnog iskustva Taylor je izvukla nešto pozitivno te je postala glasnik pozitivnih riječi i lijepih djela među mladima te osoba koja se žustro bori protiv vršnjačkog nasilja.

Justin Bieber

 | Autor: justinbieber@instagram justinbieber@instagram

Čak je i popularni pjevač priznao da je u prošlosti bio maltretiran od strane vršnjaka te je izjavio kako je konačno vrijeme da se o vršnjačkom nasilju počne glasno i jasno govoriti. "Mislim da je svatko u nekom trenutku života bio žrtva nasilja, ali o tome moramo govoriti", izjavio je Bieber. A kad o tome počne govoriti ovoliko velika zvijezda poput njega, moguće je da će te riječi doći do velike skupine ljudi i pomoći promijeniti stav prema opasnosti nasilja te promijeniti situaciju na bolje.

Dennis Domian

 | Autor: screenshot screenshot

Dennis Domian, popularni JoomBoosov youtuber, uvijek otvoreno govori o svemu, pa tako i o teškim temama poput bullyinga. Tako je jednom prilikom snimio i video za JoomBoos kanal u kojem progovara o svom iskustvu s nasilnicima te zašto je nasilje najgore što postoji među mladima te kako ga riješiti.

"Moje prvo iskustvo s bullyjima bio je u osnovnoj. Ovo je slučaj koji mi se najviše urezao u pamćenje. Sjećam se da je u školu tada došao učenik koji je, zbog maltretiranja drugih, izbačen iz prethodne škole. Taj je dječak vrlo brzo počeo maltretirati mnoge učenike u školi. Jednoj je djevojci čak žiletom iz čista mira prerezao vrat. Iako nije bilo ozbiljnijih posljedica, njoj će zauvijek ostati mentalni i psihički ožiljak. Maltretirao je i druge učenike, a onda sam na red došao i ja. 

Nakon škole, na putu kući, taj se dečko zatrčao prema meni i svezao mi kabao oko vrata. Nisam mu nikada ništa rekao, to je učinio iz čista mira. Bio sam u šoku i izgubljen. Mama je doma primijetila tragove na vratu i znala je da nešto nije u redu. Poludjela je i otišla kod ravnateljice. Iako me tada bilo sram što će moja mama raditi dramu u školi, sad shvaćam koliko sam tada bio glup. Naravno da se o tome moralo pričati kako bi ga se sankcioniralo. Ipak, škola tada nije učinila ništa, ali se sam ispisao iz škole", ispričao je Dennis u videu.

Baš ovakve priče upozoravaju na štetnost nasilja i rasprostranjenost istoga među mladima, a ovakve priče potiču i nadležne da krenu poduzimati mjere sankcioniranja nasilnika. Treba više zvijezda koje govore o ovome. Znaš li ti neku?

POSJETI ANTIBULLYING WEB STRANICU GDJE MOŽEŠ PRONAĆI KORISNE INFORMACIJE, ČLANKE I BROJEVE NA KOJE SE MOŽEŠ OBRATITI U BILO KOJEM TRENUTKU AKO TRPIŠ NASILJE.

Ovaj članak napravljen je u suradnji s Nescaféom po najvišim standardima Joomboos native studija.

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    svaka im čast!