Prvi 1375 pregleda 24. siječnja 2019.

Churchill je bio jedna od posebnijih ličnosti: Evo zašto

thechurchillsociety/Instagram

Ako ste mislili kako ćemo nabrajati već svima poznate, ili čak možda dosadne, povijesne činjenice, prevarili ste se. Kod Winstona Churchilla nema ničeg dosadnog

Winston Churchill je nedvojbeno jedna od najvećih povijesnih ličnosti. Ali, kako to uvijek biva, nemaju baš svi lijepe riječi za njega. Dok ga neki veličaju, drugi smatraju kako je jedan od najvećih ratnih zločinaca i vežu uz njega razne negativne teorije kao što je ta da je on kriv za potapanje Titanica. Danas je 64. godišnjica njegove smrti, umro je u 91. godini od posljedica moždanog udara, a ovo je priča o njemu.

 | Autor: thechurchillsociety/Instagram thechurchillsociety/Instagram

Iako ga neki podržavaju, a drugi ne vole, činjenica je da je Churchill bio najpoznatiji britanski državnik i pisac. Kao pisac se ostvario kroz modernu englesku i svjetsku povijest te je 1953. dobio Nobelovu nagradu za književnost. Premijerom Velike Britanije postao je tek sa 65 godina te se borio protiv Hitlerove strategije za vrijeme Drugog svjetskog rata. Smatrao je kako jedino beskompromisnim stavom može pobijediti Hitlera, a jedna od najpoznatijih izjava u tom smjeru svakako je ova: 

"... Nikada nećemo malaksati ni popustiti. Ići ćemo do kraja ma kakva cijena bila; borit ćemo se na plažama; borit ćemo se na poljima i na ulicama; borit ćemo se u brdima; nikada se nećemo predati". 

 | Autor: thechurchillsociety/Instagram thechurchillsociety/Instagram

Bio je veliki strateg i na dan je imao nebrojeno mnogo novih ideja. Detaljno je proučavao Hitlerovu psihologiju i znao je točno kako funkcionira i što bi moglo upaliti protiv njega, a što ne. 

Izdvojili smo deset najzanimljivijih činjenica o Churchillu koje se ne mogu naučiti iz udžbenika.

1. Samo najpotrebnije

Winston Churchill uzeo je sa sobom 60 boca alkohola kad je krenuo u burski rat. Alkohol mu je pomagao kod depresije i bipolarnosti od kojih je obolio još u mladim danima, ali i uspješno skrivao od javnosti sve do zadnjih dana života.

 | Autor: thechurchillsociety/Instagram thechurchillsociety/Instagram

2. Bijeg iz kampa za ratne zarobljenike

Godine 1899. Winston Churchill bio je zatvoren u Južnoj Africi, a nakon što je čuo kako će tamo vjerojatno biti doživotno, pobjegao je i kombinacijom hoda i vlakova prešao skoro 500 kilometara. Njegov bijeg učinilo ga je nacionalnom zvijezdom u Britaniji.

3. OMG...

Prva poznata upotreba izraza "OMG" bila je u pismu Churchillu koje je dobio od strane admirala Johna Arbuthnota „Jackyja“ Fishera 1917. godine. Objavila ga je američka Kongresna knjižnica.

4. Religijska uvjerenja

Nakon što mu je rečeno da ne može piti pred kraljem Saudijske Arabije zbog kraljevih vjerskih uvjerenja, Churchill je rekao: „Moja religija je propisala sveti ritual pušenja cigara i pijenje alkohola prije, poslije i ako je potrebno tijekom svih obroka. Opisujući svoje navike pijenja, jednom je primijetio: "Pijem šampanjac na svim obrocima, a i između njih...'. Inače je bio ateist očaran islamskom kulturom.

5. Razbijene pivske boce

Priča se da je nakon svog glasovitog govora "Mi ćemo se boriti na plažama" 1940. godine, Winston Churchill šapnuo kolegi: "A borit ćemo se protiv njih s krajevima razbijenih pivskih boca jer je to prokleto sve što imamo! "

6. Zanimljivi zahtjevi

Tijekom Drugog svjetskog rata, Winston Churchill je zahtijevao komoru pod tlakom poznatu kao životnu kapsulu za letenje zbog njegovog zdravlja. Uključivala je telefon, pepeljaru i sustav cirkulacije zraka kako bi mogao pušiti.

 | Autor: thechurchillsociety/Instagram thechurchillsociety/Instagram

7. Nobelova nagrada

Godine 1953. Churchill je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Odbor za Nobelovu nagradu pripisao mu je priznanje za njegovo ovladavanje povijesnim i biografskim opusom, kao i za briljantno govorništvo u obrani uzvišenih ljudskih vrijednosti.

8. Osiguran

Kada je Winston Churchill putovao brodom za vrijeme Drugog svjetskog rata, imao je čamac za spašavanje sa strojnicom kako bi se i tada mogao obraniti ako bi to bilo potrebno.

9. Zanimljiva majka

Njegova majka bila je poznata kao najskandaloznija žena koju su svi opsjedali, a navodno je imala i puno ljubavnika, čak više od 200. Udavala se tri puta za života, piše 24 sata.

 | Autor: wwwaterfront/Instagram wwwaterfront/Instagram

10. Predvidio je svoju smrt

Deset godina prije svoje smrti rekao je kako će preminuti na isti dan kao i njegov otac, i nije se prevario, piše 24sata.

Kako piše 24sata, njegov sprovod bio je zapravo njegov trijumf. Čak je i kraljica Elizabeta II. došla na sprovod i tako prekršila protokol koji nalaže da članovi kraljevske obitelji mogu odlaziti samo na sprovode drugim članovima kraljevske obitelji. Big Ben nije zvonio i svi su oko ruke nosili crnu traku kao znak počasti taj dan.

Iako je Churchill bio kompleksna povijesna ličnost koja je mnogo toga donijela, ali vjerojatno i oduzela, jedno je sigurno - u povijest se upisao kao ličnost koja nikog ne ostavlja ravnodušnim i bez njega bi ta povijest bila daleko drugačija.

 

U novom broju JoomBoos Videostar magazina čitajte najiskrenije intervjue s Bakom Prase i Dennisom Domianom, ljubavnu priču Nike i Raste, najveći ljubavni horoskop za 2019. i još mnogo genijalnih priča. Požurite po svoj primjerak magazina ako ga još niste nabavili, kupite ga na svim kioscima!

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    Omg dosta toga nisam uopće znala..