Prvi 3200 pregleda 27. svibnja 2024.

Čokoladna torta iz tave? I to je moguće! Evo recepta

canva

Ako vam treba ideja za brz i zasitan desert, ovo je idealno! Probajte napraviti ovu čokoladnu tortu iz tave

Sastojci za biskvit:

  • 50 g maslaca

  • 30 g kakaa

  • prstohvat soli

  • 100 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 2 jaja

  • 85 g jogurta

  • 85 g glatkog brašna

  • 1 žličica praška za pecivo

Sastojci za preljev:

  • 70 g bijele kave, kakaa, mlijeka ili razblaženog alkohola po želji

Sastojci za ganache:

  • 150 g tamne čokolade
  • 125 g mliječnog vrhnja za šlag

Priprema:

1.  U dubljoj, neprijanjajućoj tavi promjera 24 cm otopite maslac. Dodajte kakao, maknite s vatre i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte sol, šećere i jaja te na kraju jogurt

2. Sve dobro sjedinite silikonskom pjenjačom ili špatulom pa umiješajte brašno i prašak za pecivo dok smjesa ne bude potpuno glatka.

3. Špatulom očistite rub tave sa svih strana, poklopite i pecite 15-18 minuta na laganoj vatri (npr. na indukciji pecite na jačini 2 od 9). Ne brinite zbog kondenzacije koja će se pojaviti na poklopcu. Kolač je gotov kada je čvrst s gornje strane te kad čačkalica koju ubodete u sredinu izađe čista.

4. Izbodite ga na 10-ak mjesta pa zalijte pripremljenom bijelom kavom, kakaom, mlijekom ili drugom tekućinom po izboru. Ohladite u tavi.

5. Dok se kolač hladi, pripremite ganache. Čokoladu nasjeckajte pa prelijte vrućim vrhnjem za šlag. Pustite 2 minute da tako odstoji, a zatim izmiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku kremu. Ostavite da se stisne dok ne bude maziva (najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi).

6. Kad je kolač hladan, prođite silikonskom špatulom uz rub tave, na tavu stavite tanjur te izvrnite kolač.

Originalan recept pronađite na Coolinarici.

Tvoja reakcija?