Čokolada je mnogima jedna od omiljenih slastica i rijetki mogu svoj dan zamisliti bez nje, no stručnjaci kažu da, bez obzira na to što ju često jedemo, to najvjerojatnije radimo potpuno krivo
Prema znanstvenici Natalie Alibrandi, koja istražuje hranu, ljudi često griješe kada jedu slastice na bazi kakaa. Naime, stručnjakinja je otkrila da je pogrešno čokoladu jesti navečer te da nije dobro jesti puno čokolade odjednom, piše 24sata.
Također, čokoladu ne biste trebali držati u hladnjaku gdje temperatura iznosi maksimalno osam stupnjeva već bi ju trebali čuvati na mjestu gdje je temperatura optimalnih 18 stupnjeva kako bi iz nje izvukli najkvalitetniji okus i teksturu. Ako ju držite u hladnjaku, čokolada će se kristalizirati i oksidirati, a drugi mirisi iz hladnjaka mogu utjecati na njen okus.
Ako niste sigurni je li vaša čokolada pravilno čuvana, obratite pažnju na njen zvuk kada odlomite kockicu. Naime, kada odlomite dio čokolade, ona bi trebala oštro 'krcnuti'.
"Čokolada je složena poslastica s mnogo slojeva koje treba istražiti. Razumijevanje da čokolada treba fino puknuti, vizualno i zvučno, donosi ugodu okusnim receptorima i pojačava okus. Konzumiranje čokolade ranije tijekom dana sa svježim nepcem također je ključno", objasnila je Natalie Alibrandi.
Da biste u potpunosti osjetili okus čokolade, odnosno sve njene arome, važno je da ju ne žvačete već da ostavite komadić čokolade da vam se otopi u ustima.
No, kako biste spriječili pretjeranu stimulaciju okusnih pupoljaka, stručnjaci savjetuju da pojedete maksimalno šest komadića čokolade težine četiri grama.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.