Prvi 1194 pregleda 02. svibnja 2019.

Cure mogu sinkronizirati PMS s frendicama?

Katie Treadway/unsplash

Zvuči jako čudno, ali očito je tako. Ili?

Vjerovali ili ne, istraživanja su pokazala da će se ženama, ukoliko provode dovoljno vremena zajedno, njihovi PMS periodi sinkronizirani.

Kako piše YourTango, istraživanja na ovu temu prvi put su provedena 1971. godine kad je američka istraživačica Martha McClintock odlučila proučiti menstrualne cikluse 135 žena u Wellesley Collegeu.

McClintock je otkrila da prijateljice i cimerice imaju više sličnih menstrualnih ciklusa od slučajnih žena koje nisu ni na koji način povezane.

via GIPHY

Došla je do zaključka kako su tome uzrok hormoni koji se aktiviraju u skladu s odnosom kakve neka žena ima s onom drugom, bliskom ženom. Dok velik broj žena može potvrditi ovu teoriju, mnogi znanstvenici nisu uspjeli replicirati eksperiment, što znači da je ovaj njen rezultat možda bio samo slučajnost...

No, sada je, zahvaljujući aplikacijama kao što su Clue i Eve, lakše pokrenuti nove eksperimente. Nakon analize podataka iz tih aplikacija, ustanovljeno je da 79 posto parova žena koje su tvrdile da su sinkronizirane sa svojim prijateljicama to uistinu i jesu. Wow.

via GIPHY

Također je utvrđeno da se njihovi ciklusi s vremenom razlikuju i nisu identični, ali da se otprilike sinkroniziraju, to možemo tvrditi. 

Otprilike, ali ne i u potpunosti

Znanstvenik Jeffrey Schank rekao je da bi se podudarni ciklusi mogli ipak u većini slučajeva dogoditi samo slučajno. Budući da se ciklusi razlikuju po trajanju od osobe do osobe, mala je vjerojatnost da će se dogoditi u istom trenutku. Mnogo je vjerojatnije da je preklapanje između ciklusa pojedinih žena bilo slučajno, a ne definitivno. Pogotovo zato što svi doživljavaju male promjene u menstrualnim ciklusima od vremenskog trajanja do intenziteta bolova.

Dakle, ako je tvoj PMS ovaj mjesec trajao duže ili kraće te bio više ili manje bolan, to može, ali i ne mora, biti povezano s tvojom BFF.

via GIPHY

Novi JoomBoos Videostar magazin napokon je vani i možete ga naći na svim kioscima! Ovoga puta čitajte još više priča, deset životnih ispovijesti, intervju s Chodom, saznajte sve o Savršenom spoju u kojem glumi i Baka Prase, novoj sezoni Prank'da i uživajte u poklonima, iznenađenjima, križaljkama i 19 precool postera koji dolaze u svakom broju!

 | Autor:

POGLEDAJ NOVU EPIZODU SAVRŠENOG SPOJA:

Tvoja reakcija?

2 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • maya.visnjica

    Ne vjerujemm lol
  • mala_loodacha

    Ma dajte hahahaha xD