Prvi 232 pregleda 16. prosinca 2021.

'Da bi bio originalan, glazbu moraš raditi po osjećaju'

U specijalnoj epizodi JoomBoosova showa Rap School, prije super finala, članovi žirija Hiljson Mandela, Marin Ivanović Stoka i Fil Tilen prisjetili su se najboljih trenutaka iz karijere i otkrili što misle o krađi tuđih pjesama

"Mislim da je za originalnost jako bitno pratiti što se događa u žanru koji ti radiš, pogotovo na razini svjetskih trendova. Ali opet, u svemu tome treba ostati originalan i raditi glazbu koja je u trendu na svoj način. To je, po meni, ključ originalnosti", objasnio je Hiljson Mandela što za njega znači stvarati glazbu koja se ističe.

POGLEDAJTE VIDEO:

A on se sa svojim bendom KUKUS dosad istaknuo brojnim hitovima, među kojima je i 'Oće k***c', koja je u nekom trenutku bila najslušanija pjesma u regiji, a sad već ima više od 15 milijuna pregleda. Fil Tilen, s druge strane, smatra kako nije sve što je trendovski nužno i dobro.

 | Autor:

"Najbolji savjet koji mogu dati mladim autorima i glazbenicima je da ne prate trendove, već da prate sebe i ono što dolazi iz njih. To je jedini način da budete originalni u bilo čemu", govori Tilen, koji kao savršen primjer originalnog glazbenika na sceni smatra 19-godišnju Billie Eilish, koja je svoju glazbenu popularnost i slavu stekla bez zatvaranja u bilo kakve žanrovske okvire. A što kad je kopiranje tuđeg rada ili stila u pitanju? 

 | Autor:

"Mi u Hrvatskoj imamo ZAMP koji je tu da nam osigura da nitko ne krade naše pjesme i autorski rad te da nitko naša autorska djela ne koristi pod svojim imenom", objašnjava Stoka, a s njime se slaže i Tilen koji autorska prava smatra važnom zaštitom autorskog rada svakog glazbenika, bio on reper, treper ili pjevač narodne glazbe. 

"ZAMP nama glazbenicima omogućava da, kada svoj proizvod stavimo na tržište, imamo zaštitu s njihove strane da za taj proizvod dobijemo svoj dio novca", govori Tilen. Svi članovi žirija složili su se da nije nimalo fer da netko uzme tuđi autorski rad i predstavi ga kao svoj, ali je isto tako jasno da oni nemaju toliko vremena provjeravati svaku web stranicu, svaki YouTube kanal i svaki CD shop u kojem bi se mogla pojaviti neka piratska snimka s njihovim sadržajem na njoj. Tu ulogu ima upravo HDS ZAMP, a oni su njihovim stručnjacima jako zahvalni na svemu što čine za njih i zaštitu njihovih pjesama. 

 | Autor:

Što su Hiljson, Tilen i Stoka još naučili o autorskim pravima, što smatraju svojim najvećim postignućem u karijeri te kako gledaju na glazbenike koji kopiraju tuđi rad pogledajte u specijalnoj epizodi Rap Schoola na Facebooku. Super finale Rap Schoola, u kojemu saznajemo tko je pobjednik i tko osvaja nagrade vrijedne čak 150 tisuća kuna, pratite sljedećeg četvrtka!

 | Autor:

 | Autor:

Tvoja reakcija?