Prvi 177 pregleda 11. travnja 2019.

Dan otvorenih vrata na Šumarskom fakultetu, dođi i ti!

Kako se čita barkod drva, što rade biljni forenzičari i zašto su potkornjaci opasni?

Zagreb, 10. travnja 2019. – Za sve one koje zanima što i kako rade biljni forenzičari, kako se vadi DNK iz biljaka, kakve sve priče mogu ispričati godovi drveta te kako precizno odrediti visinu stabla, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira Dan otvorenih vrata u petak 12. travnja 2019. od 10:00 do 17:00 sati. Događanje je namijenjeno ponajprije maturantima i srednjoškolcima, ali i svima drugima koji razmišljaju o nastavku školovanja, a kroz niz različitih edukativnih, informativnih i zabavnih događanja saznat će zbog čega je Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najbolji izbor za njih.

 | Autor:

„Pozivam sve maturante, učenike srednjih škola, ali i njihove roditelje, prijatelje i sve koje zanima kako izgleda život naših studenata da nam se pridruže u petak na Danu otvorenih vrata i uvjere se iz prve ruke zbog čega je toliko posebno studirati na našem fakultetu. Našim su studentima nakon završetka studija vrata širom otvorena u nemjerljivo važan svijet upravljanja šumama i njihove zaštite, ali i u izazovno područje proizvodnje i rada s drvetom kao jednim od najposebnijih prirodnih materijala“, istaknuo je prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Jedan od najstarijih fakulteta pri zagrebačkom sveučilištu za posjetitelje je na nekoliko lokacija fakulteta pripremio bogat cjelodnevni program. Svi koji žele postati studenti Šumarskog fakulteta najprije će moći saznati jesu li dovoljno jaki da bi bili šumari, a potom će ih stručnjaci s fakulteta provesti kroz čudesan svijet drva gdje će naučiti što je to drvo, kako prepoznati i razlikovati vrste drva. Posjetitelji će moći provjeriti i svoje znanje u prepoznavanju bilja i izradi herbarija, a zavirit će i u mikrosvijet biljaka te naučiti kako izvaditi DNK iz banane, očitati barkod u drvu ili odrediti njegov kemijski sastav. Doznat će i kako i zašto drvo upija vodu i druge tekućine, koje je drvo najmanje, a koje najviše gusto te zašto je uopće važna elastičnost drveta. Otkrit će i tajnu prepoznavanja bolesnih stabala iz zraka, naučiti čime se to bave fitopatolozi, a kroz obilazak Dendrološke zbirke i učionice saznat će više o listovima, plodovima i izbojcima. Fitocenološka zbirka pokazat će im kolika je zapravo bioraznolikost naših šuma, u Ekološko-pedološkom laboratoriju analizirat će tlo, a saznat će i kako se pravilno čuva šumsko sjeme.

 | Autor:

Da ne bi sve ostalo na biljkama, stručnjaci s fakulteta posjetitelje će upoznati s potkornjacima i njihovim utjecajem na šume, predstavit će im lovačku zbirku i praktikum te ih provesti kroz entomološku zbirku i laboratorij gdje ih čekaju brojni primjerci zanimljivih i korisnih kukaca. Tu je i obilazak laboratorija za zoologiju u šumarstvu gdje će posjetitelji naučiti više o glodavcima i krpeljima, kao i zanimljivo predavanje o zoonozama, odnosno bolestima koje se prenose sa životinja na ljude i obrnuto.

 | Autor:

Budući studenti drvne tehnologije uživat će u zanimljivim demonstracijama, radionicama i predavanjima koja će im približiti magičan svijet drva i drvnotehnoloških procesa. Tako će moći naučiti više o alatima i strojevima koji se koriste u obradi drva, prisustvovati letu bespilotne letjelice, otkriti mogućnosti CNC tehnologije te saznati kako izgleda nastava u CAD CAM Roomu gdje će se posvetiti 3D modeliranju i 3D ispisu. Otkrit će i koliko su kreativni u osmišljavanju različitih drvenih proizvoda te kako izgledaju moderni proizvodni procesi koji obuhvaćaju nekoliko koraka, od idejnog rješenja do konačnog proizvoda. Kroz obilazak Laboratorija za energetska mjerenja saznat će više o kvaliteti briketa i peleta, a naučit će i više o značaju i kakvoći šumske biomase za energiju. Stručnjaci fakulteta pojasnit će im i značaj različitih kompozitnih materijala i drvnih ploča, a pružit će im odgovor i na jedno od vječnih pitanja – zašto potpetice ostavljaju tragove na drvenom podu.

Ulaz na Dan otvorenih vrata Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u potpunosti je besplatan, a posjetiteljima će na raspolaganju biti profesori, djelatnici i studenti fakulteta koji će im rado odgovarati na sva pitanja i predstaviti brojne aktivnosti koje ih očekuju tijekom studija.

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    ideem