Prvi Rat u Ukrajini 99 pregleda 07. ožujka 2022.

Danas će se održati nastavak rusko-ukrajinskih pregovora

Reuters/Pixsell

Danas je dvanaesti dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski gradovi još uvijek su pod teškim granatiranjima, a za ukrajinske civile će biti osiguran kratkotrajan prekid vatre i humanitarni koridori koji vode u Rusiju

PRATITE UŽIVO:

9.08 Ruska vojska ubila je načelnika naselja Hostomel

Načelnik naselja Hostomel, Yuriy Prylypko poginuo je danas zajedno s još dvoje volontera tijekom ruskih napada na grad, objavili su iz gradskog vijeća. Dodaju kako su ubijeni tijekom distribuciji hrane, medicinske opreme i odjeće potrebitima, javlja 24sata.

8.02 Ukrajinska vojska: "Rusija se priprema napasti Kijev"

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je u ponedjeljak ujutro da se ruske snage pripremaju za napad na Kijev pokušajem preuzimanja pune kontrole nad gradovima Irpin i Buča, nedaleko od Kijeva te približavanjem glavnog gradu kroz istočna predgrađa.

8:00 Novo videoobraćanje ukrajinskog predsjednika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u novom videoobraćanju kritizirao je zapadne zemlje jer ne reagiraju na najave iz Moskve o velikom napadu u ponedjeljak. Poslao je i oštru poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Nećemo oprostiti strijeljanje nenaoružanih ljudi. Uništenje naše infrastrukture. Nećemo oprostiti. Stotine i stotine žrtava. Tisuće i tisuće patnje. Niti Bog neće oprostiti. Ne danas. Ne sutra. Nikad. I umjesto oprosta, bit će sudnji dan", rekao je Zelenskij te najavio i kaznene progone.

"Kaznit ćemo svakoga tko je počinio zločine nad našim civilima, na našoj zemlji. Naći ćemo svakog gada koji je pucao na naše gradove, na naše ljude,  koji je bombardirao našu zemlju, koji je dao naredbu i stisnuo start. Neće biti mjesta na zemlji na kojem ćete se moći sakriti. Osim groba", zaključio je.

7.41 Pripreme za treći krug mirovnih pregovora

Treći krug mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije trebao bi biti danas, a Rusija je uoči toga ujutro najavila prekid napada i otvaranje humanitarnih koridora iz nekoliko ukrajinskih gradova, javlja 24sata.

Dva izaslanstva zadnji su se put sastala u regiji Brest u zapadnoj Bjelorusiji.

U drugom krugu mirovnih pregovora, Kijev i Moskva dogovorili su uspostavljanje humanitarnih koridora u Mariupolju i Volnovaki kako bi se olakšala evakuacija civila.

7.37 Otvaraju se humanitarni koridori

Humanitarni koridori koji bi se danas trebali otvoriti u Kijevu, Harkivu, Sumiju i Mariupolju bili su poseban zahtjev francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, piše Guardian.

Neki od koridora trebali bi evakuirati ukrajinske civile do ruskih gradova. Civili iz Harkiva moći će ići samo prema Rusiji, dok će koridori iz Mariupolja i Sumija voditi i prema ukrajinskim gradovima, ali i Rusiji. Koridor iz Kijeva vodit će prema Bjelorusiji. Civili koji požele mogu ići prema Rusiji, ali rusko ministarstvo navodi kako će sve promatrati dronovima.

7.24 Rusi bombardirali grad Nikolajev

Gradonačelnik Nikolajeva potvrdio je da su ruske snage jutros bombardirale grad. 
"Puno je projektila koji nisu eksplodriali. Ne prilazite im, nemojte ih podizati niti pomicati", napisao je.

KAKO MOŽETE POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)

uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X

pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

Tvoja reakcija?