Prvi MOGU REĆI NEĆU 2006 pregleda 19. studenoga 2021.

Deset znakova da te partner ili partnerica previše kontrolira

Canva/Opinionstage

Veze su prekrasna stvar, svi to znamo i svi se možemo složiti oko toga da je predivno kada je naš partner brižan i kada mu je stalo do naše sigurnosti, zdravlja... No, što ako počneš osjećati da je toliko brige ipak malo previše i da više nemaš nikakvu kontrolu nad sobom i onim što se događa u tvojoj vezi? To bi mogli biti znakovi toga da tvoj partner manipulira tobom i da te previše kontrolira. A kako prepoznati te znakove, pročitaj u nastavku

Svi mi mislimo da je prekrasno kada naš partner brine o nama, kada mu je stalo do toga da na vrijeme dođemo kući s posla ili i škole, kada se brine o tome jesmo li danas pojeli nešto voća ili povrća kako bismo ostali zdravi... No, što ako takva 'briga' prijeđe granicu i počnemo se osjećati pomalo zarobljeno i kao da naš partner pokušava upravljati nama? Stručnjaci kažu da su to vrlo često znakovi toga da naš partner, zapravo, nama manipulira i želi uspostaviti potpunu kontrolu, piše Women's Health. Kako prepoznati te znakove, pročitajte u nastavku. 

1. Počinješ se previše izolirati od prijatelja i obitelji

Kada uđeš u vezu, neki prioriteti će ti se malo promijeniti i sigurno se više nećeš toliko često viđati sa svojom obitelji i prijateljima jer ćeš u svom životu imati još jednu osobu kojoj trebaš posvetiti pažnju i to je sasvim u redu. No, ako ipak počinješ osjećati da ti tvoj dečko ili djevojka nabija osjećaj krivnje kada provodiš vrijeme s bilo kim drugim osim njega ili nje i ako ti počne govoriti loše stvari o tvojim dragim osobama, to bi moglo značiti da ta osoba manipulira tobom i pokušava te izolirati.

2. Više nemaš s kime razgovarati 

Ako više nisi u kontaktu sa svojom najboljom prijateljicom, sestrom, tatom ili s bilo kojom osobom koja ti je bliska, a ne postoji neki očiti razlog zašto je tomu tako, prisjeti se kao je u početku tvoj partner ili partnerica reagirao/la na to kada si komunicirao/la s bilo kim osim njega ili nje. Baš i nije bio zadovoljan/zadovoljna s tim i uvjerio/la te da samo njemu ili njoj moraš biti non stop na raspolaganju, ha? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, to je znak da tvoj dečko ili djevojka manipulira tobom...

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

3. Stalno se ispričavaš

Ako primjećuješ da se non stop ispričavaš svom partneru, a zapravo za to i nemaš nekog povoda i nisi učinio ili učinila nešto loše, to je još jedna stavka koja potvrđuje to da te tvoj partner ili partnerica kontrolira. Naime, onaj tko želi imati svu moć u vezi, vrlo često će svoje pogreške i nesigurnosti svaljivati na tebe i učinit će da se ti osjećaš kao netko je previše kritičan, tko nije dovoljno posvećen vezi i stalno će ti stvarati osjećaj da nisi dovoljno dobar dečko ili dobra djevojka. 

4. Stalno nešto sakrivaš od svog partnera

Ako iz škole ili s faksa dođeš malo kasnije nego inače jer si sreo/la dragog prijatelja pa ste otišli na kavu, ali svom partneru ili partnerici govoriš kako vas je profesorica zadržala duže jer znaš da bi te zbog toga mogao osuđivati i čak započeti svađu, to je očit znak da on ili ona nema nikakvog povjerenja u tebe i da te želi kontrolirati. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

5. Njegova ili njezina ljubav ima neke uvjete 

Iako su mnogi znakovi partnera koji te kontrolira ponekad suptilni, ovaj je prilično jasan. Ako ti tvoj partner ili partnerica govori da će te voljeti 'jednom kada nađeš posao', da će te puno više voljeti 'ako malo smršaviš' i slično, to znači samo jedno - tvoj partner ili partnerica te ne prihvaća onakvim kakav jesi i manipulira tobom jer te želi pretvoriti u neku, njemu ili njoj idealnu osobu.

6. Tvoj partner ili partnerica misli da je uvijek u pravu

Nema ništa loše u tome da tvoj dečko ili djevojka zna što želi i da ima svoj stav u nekim stvarima, no neki od tih stavova bi ga mogli napraviti kontrolirajućim partnerom u vezi. Ako, na primjer, tvoj dečko kaže 'ako imaš muške prijatelje, to znači da ne poštuješ mene i našu vezu', a on u isto vrijeme ima hrpu prijateljica, to je znak da te želi kontrolirati i da nema povjerenja u tebe.

7. Tvoj dečko ili djevojka te ne tretira kao sebi jednakog ili jednaku

Kada su ti roditelji prigovarali jer izlaziš u prekratkoj suknji ili sa previše šminke, sigurno ti se to baš i nije svidjelo, ali opet, to su tvoji roditelji i od njih se očekuje da ti prigovaraju za takve stvari. No, ako ti za iste te stvari (i mnoge druge) prigovara tvoj dečko, to zaista nije u redu. Tvoj partner te uvijek treba tretirati kao sebi jednakog i nikada ne smije biti u poziciji da ti nešto brani i da kontrolira što si odjenula, s kim se družiš, što jedeš i slično.

8. Partner/partnerica ti stalno 'nabija na nos' tvoje greške

Samo jednom ti se dogodilo da si u zadnji tren morao ili morala otkazati dejt zbog nekih drugih obaveza, ali tvoj partner ili partnerica to ne prestaje spominjati, iako je od toga prošlo već prilično dugo? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, tvoj partner se ponaša kao da mu nešto duguješ i stalno te time 'drži u šaci' što pokazuje prilično očite znakove manipulacije i kontrole.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

9. Uopće nemaš privatnosti

Ako sa svojim partnerom želiš podijeliti informaciju o tome koliko zarađuješ ili mu s vremena na vrijeme prepričati o čemu si razgovarao/la na kavi s prijateljima - slobodno! No, ako tvoj partner izričito zahtijeva da mu govoriš takve informacije, ako želi imati lozinku tvog mobitela i svih društvenih mreža, tu nešto itekako ne štima. 

10. Tvoj parter kritizira i najbanalnije stvari koje radiš

Ako nikada nisi preispitivao ili preispitivala način na koji namještaš krevet ili sjeckaš luk, ali od kada si u vezi preispituješ apsolutno sve što radiš pa čak i tako banalne stvari, to je znak da se u svojoj vezi ne osjećaš slobodno i opušteno kao što bi trebao/la i da je tvoj partner ili partnerica uspostavio prilično jaku kontrolu nad tobom.

Ono što je važno naglasiti jest to da ako se neka od ovih stvari dogodila jednom ili dvaput u, inače sretnoj vezi u kojoj je prisutno obostrano poštovanje, to ne mora odmah značiti da je tvoj partner ili partnerica manipulator. No, ako se ovakve situacije često ponavljaju i primjećuješ da nisi istinski sretna ili sretan u svojoj vezi, smatramo da je vrijeme da porazgovaraš sa svojim partnerom i da preispitaš budućnost vaše veze.

 | Autor:

A za više ovakvih tema, u kojima sa stručnjacima razgovaramo o vezama, problemima u vezama i kako te probleme riješiti i izbjeći, te kome se obratiti ako se nađeš u situaciji u vezi zbog koje se ne osjećaš ni sigurno ni ugodno - uključi se u našu kampanju 'Mogu reći neću' i nauči što (ni)je ljubav!

Tvoja reakcija?