Ako ste se zaželjeli tradicionalnih, 'običnih' krafni, na pravom ste mjestu! Donosimo vam recept za klasične krafne koje bi se svidjele i našim bakama
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g šećera
- 70 g maslaca sobne temperature
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 200 ml mlijeka
- 2 žlice ruma
- 20 g svježeg kvasca (pola standardne kocke)
- 2 vanilin šećera (20 g)
- ribana korica jednog manjeg limuna
- 1 žličica soli
Priprema:
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature pa ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka.
Pomiješaj 10 g šećera, 3 jušne žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac i 1 žličicu brašna i ostavi 15-ak minuta da se kvasac aktivira. Brašno stavi u duboku zdjelu za miješanje, dodaj preostale šećere, smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješaj. Dodaj jaja, žumanjke, preostalo mlijeko sobne temperature, rum i miješaj mikserom s nastavkom za tijesto 5 do 7 minuta.
Odmori tijesto desetak minuta. Postepeno dodaj maslac i dalje mijesi mikserom sve dok se ne počne odvajati do posude, barem još 10 minuta, a zatim ostavi dizati na toplom da se tijesto udvostruči. Udari rukom tijesto da izađe zrak, premijesi, stavi u nauljenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i pusti da se ponovno diže dok se tijesto ne udvostruči.
Tijesto istresi na radnu površinu i razvaljaj na debljinu od približno 3 cm. Izreži krafne okruglim kalupom za izrezivanje ili čašom od približno 7 cm u promjeru. Svaku stavi na komadić papira za pečenje premazan uljem i na pleh, tako ih je lakše kasnije stavljati u ulje. Ostavi pokriveno da se krafne skoro udvostruče.
U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, oko 170°C) stavi krafne, prvo gornju stranu i prži poklopljeno dok ne porumene, dvije do tri minute, pa ih okreni i prži s druge strane, isto oko dvije minute, nije potrebno poklopiti ih.
Izvadi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće i posipaj šećerom u prahu ili uvaljaj u sitni kristal šećer. Puni po želji.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.