Prvi 2850 pregleda 23. siječnja 2024.

Domaće krafne kakve su pravile i naše bake!

Canva

Ako ste se zaželjeli tradicionalnih, 'običnih' krafni, na pravom ste mjestu! Donosimo vam recept za klasične krafne koje bi se svidjele i našim bakama

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g šećera
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 200 ml mlijeka
  • 2 žlice ruma 
  • 20 g svježeg kvasca (pola standardne kocke)
  • 2 vanilin šećera (20 g)
  • ribana korica jednog manjeg limuna
  • 1 žličica soli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luce (@lucinaspiza)

Priprema:

Svi sastojci trebaju biti sobne temperature pa ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka.

Pomiješaj 10 g šećera, 3 jušne žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac i 1 žličicu brašna i ostavi 15-ak minuta da se kvasac aktivira. Brašno stavi u duboku zdjelu za miješanje, dodaj preostale šećere, smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješaj. Dodaj jaja, žumanjke, preostalo mlijeko sobne temperature, rum i miješaj mikserom s nastavkom za tijesto 5 do 7 minuta.

Odmori tijesto desetak minuta. Postepeno dodaj maslac i dalje mijesi mikserom sve dok se ne počne odvajati do posude, barem još 10 minuta, a zatim ostavi dizati na toplom da se tijesto udvostruči. Udari rukom tijesto da izađe zrak, premijesi, stavi u nauljenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i pusti da se ponovno diže dok se tijesto ne udvostruči.

Tijesto istresi na radnu površinu i razvaljaj na debljinu od približno 3 cm. Izreži krafne okruglim kalupom za izrezivanje ili čašom od približno 7 cm u promjeru. Svaku stavi na komadić papira za pečenje premazan uljem i na pleh, tako ih je lakše kasnije stavljati u ulje. Ostavi pokriveno da se krafne skoro udvostruče.

U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, oko 170°C) stavi krafne, prvo gornju stranu i prži poklopljeno dok ne porumene, dvije do tri minute, pa ih okreni i prži s druge strane, isto oko dvije minute, nije potrebno poklopiti ih.

Izvadi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće i posipaj šećerom u prahu ili uvaljaj u sitni kristal šećer. Puni po želji.

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.

 

Tvoja reakcija?