Prvi 2677 pregleda 20. ožujka 2024.

Domaći ravioli su lagani i brzi za napraviti

canva

Evo kako možete napraviti domaće raviole

Sastojci:

  • 350 grama glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica ulja
  • voda po potrebi

Priprema:

Ovaj talijanski specijalitet se tradicionalno priprema tako da se brašno istrese na radnu plohu i oblikuje u vulkan ili fontanu s rupom u sredini. Potom se u sredinu dodaju jaja prethodno lagano razmućena uz dodatak soli i ulja.

Uz pomoć vilice ili još bolje ručno treba kružnim energičnim pokretima miješati jaje s brašnom sve dok se ne umuti zadnji vanjski rub vulkana i sastojci ne budu homogeno stopljeni u jednu smjesu.

Dobivenu smjesu treba početi mijesiti laganim pokretima sve dok ne bude mekano i elastično tijesto. Što se dulje mijesi, tijesto će biti bolje razrađeno odnosno dovoljno elastično da se lagano razvalja. Konzistencija dobivenog tijesta mora biti mekana i na dodir suha. Ako se tijesto previše lijepi treba dodati malo brašna, a ako je lomljivo, a ne elastično treba poprskati s malo mlake vode.

Kuglu od tijesta omotajte prozirnom folijom i ostavite da se odmori barem pola sata. Vrijeme odležavanja tijesta se može iskoristiti za izradu punjenja za raviole. Kada je riječ o punjenju za raviole, tu pravila nema, a broj mogućih kombinacija i okusa je bezbroj. Valja samo pripaziti da konzistencija punjenja nije previše rijetka.

Sljedeći korak je valjanje tijesta u tankom sloju. Punjenje je najzgodnije stavljati pri vrhu. U jednom redu posložiti 5 do 6 kuglica punjenja i tijesto presavinuti, dobro pritisnuti i rezati u željeni oblik. Tijesto oko punjenja možete premazati kistom umočenim u vodu ili jaje kako bi se slojevi bolje zalijepili.

Slijedi prekrivanje drugim listom tjestenine. Gornji sloj tijesta treba dobro pritisnuti kako bi se istisnuo zrak i da se ravioli kod kuhanja ne bi raspali. Slijedi rezanje posebnim nožićem u obliku kvadrata ili uz pomoć okruglog kalupa za izrezivanje krugova.

Ravioli se kuhaju do 5 minuta u kipućoj slanoj vodi i najbolje ih je poslužiti uz dodatak maslinovog ulja, umaka od rajčice i obilje parmezana.

Originalni recept možete pronaći na missgastro.
 

Tvoja reakcija?