Prvi 177 pregleda 22. rujna 2022.

Ema Donev se plasirala u finale prestižnog natjecanja

Sandra Simunovic/PIXSELL

Nakon napete borbe za svaki lajk na znanstveni video na YouTubeu, naša buduća astrofizičarka Ema Donev plasirala se u finale Breakthrough Junior Challengea

Službeni rezultati Breakthrough Junior Challengea su napokon stigli i otkrili su da se u finalu našla i naša Ema Donev čiji je znanstveni video posljednjih dana na YouTubeu lajkala gotovo cijela Hrvatska.

Kako piše 24sata, situacija je do samog kraja glasanja bila vrlo napeta i Ema se, s Amerikancem Abelom podrijetlom iz Etiopije, borila za svaki lajk. 

'Breakthrough Junior Challenge' je natjecanje koje potiče kreativno razmišljanje o znanosti na kojemu se natječu srednjoškolci od 13 do 18 godina.

Nagrada s ovog natjecanja je stipendija za željeni fakultet u iznosu od 250 tisuća dolara te renovacija škole koju pohađa u vrijednosti od sto tisuća dolara. Osim toga, pobjednica ili pobjednik natjecanja odabrat će i učitelja koji ga je inspirirao i potaknuo interes za znanost. Taj će učitelj također biti nagrađen i to s 50 tisuća dolara.

Na natjecanju ove godine sudjelovalo je gotovo dvije i pol tisuće kandidata iz cijelog svijeta, a u polufinalu se nalazilo 30 radova. 

Eme se možda sjećate iz našeg edukativno-zabavnog serijala 'Genijalci' u kojemu je posjetila Institut Ruđer Bošković i pričala nam o svom YouTube kanalu koji je u cijelosti posvećen astrofizici. 

"Počela sam se zanimati za astronomiju i astrofiziku početkom 3. razreda. S mamom sam često išla u Zagreb kao mali izletić i obišle bi puno knjižara. Jako volim čitati knjige, godišnje ih pročitam 50-ak. Nikada se nismo vratili kući bez barem jedne vrećice knjiga, a većina njih su bile moje knjige iz područja astronomije", ispričala je Ema.

"Najviše su me privukle crne rupe, zbog toga što, kada jednom uđeš u njih, nikada više nećeš izaći, i pretvorit ćeš se u špagete! Čitanjem raznovrsnih knjiga naučila sam puno, ali i s druge strane otvorila su mi se nova pitanja, i tako je nastao taj čarobni krug. S vremenom sam povećala svoj interes za astronomiju, odnosno astrofiziku. Danas ju obožavam i svaki dan radim nešto vezano uz tu temu, pa tako vodim i portal te svoj YouTube kanal gdje pokušavam djeci i svima onima koje to zanima približiti astrofiziku", dodala je.
 

Tvoja reakcija?