Prvi 1013 pregleda 27. kolovoza 2022.

Evo kako na pametniji i održiviji način kupovati odjeću

reuters/pixsell/CANVA

Sigurni smo da u svojim ormarima imate barem nekoliko komada odjeće koje niste obukli niti jednom i sigurni smo kako ćete u skorijoj budućnosti sasvim nesvjesno kupiti još takvih predmeta koji će vam se samo gomilati i stvarati gužvu, a možda i frustracije jer više nećete imati mjesta za njih

Pretjerana kupovina odjeće nije dobra niti za naš planet jer se njenom proizvodnjom povećavaju emisije ugljikovog dioksida koji pogoršavaju posljedice globalnog zatopljavanja.

Također, odjeća koja je napravljena od nekvalitetnih materijala kao što su poliester ili najlon ima kratki vijek pa naposljetku završi u smeću koje pak uzrokuje zagađenje okoliša.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Upravo zato, postoji puno načina kojima možete racionalnije raspolagati odjećom i na taj način doprinijeti očuvanju našeg planeta, ali i vlastitih živaca. 

Jedan od tih načina je izbjegavanje takozvanih 'fast fashion' brendova kao što su Shien, Zara, H&M i slično i opredijeliti se za neke manje, 'slow fashion' brendove.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Znamo da je odjeća 'fast fashion' brendova jeftinija nego odjeća manjih brendova, ali, kako piše Her, razlog tomu je korištenje nekvalitetnih, ponekad čak i štetnih, materijala te loši uvjeti rada i prilično male plaće onih koji tu odjeću rade.

S druge strane, oni manji, 'slow fashion' brendovi, puno više pažnje posvećuju izradi odjeće, materijalima od kojih je ona načinjena i dobrobiti svojih radnika pa je takva odjeća malo skuplja, no ipak je puno kvalitetnija i moći ćete ju nositi duže nego odjeću bilo kojeg 'fast fashion' brenda. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Također, kako bi racionalnije raspolagali odjećom, važno je osvijesti i svoje navike praćenja trendova i kupovati onu odjeću u kojoj se osjećamo ugodno i koju zaista volimo nositi, a ne onu koja je sada trendi.

Tog trenda se, najvjerojatnije, za nekoliko mjeseci više nitko neće ni sjećati, a hrpa odjeće će i dalje samo stajati u vašem ormaru. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Ovdje je važno spomenuti i kupovanje 'basic' komada odjeće kao što su obična bijela ili crna majica, traperice ili jednobojni sako koje možete kombinirati na bezbroj načina s nekim drugim, odvažnijim komadima i možete biti sigurni da nikada neće izaći iz mode. 

 

Poslušajte novu JoomBoosovu navijačku pjesmu!

 | Autor:

Tvoja reakcija?