Prvi 7055 pregleda 12. veljače 2023.

Evo kako pripremiti prave dalmatinske fritule!

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Fritule su tradicionalna slastica koja se najviše priprema u Dalmaciji, ali posljednjih godina je sve popularnija i u ostatku zemlje. Isprobajte ove tradicionalne dalmatinske bez jogurta.

Sastojci:

1/2 kg glatkog brašna

2 jaja

1 žlica ulja

1 žlica ruma

1 vrećica suhog kvasca

2 žlice šećera

1 vanilin šećer

250 do 300 ml mlakog mlijeka

ulje za prženje

Priprema:

U malo mlakog mlijeka stavi suhi kvasac, malo šećera i malo brašna, sve promiješaj i pustiti da se digne. U veliku posudu stavi jaja, dodaj ulje, rum, ostatak šećera te vanilin šećer. Dodaj dignuti kvasac i na kraju umiješaj brašno. S mlakim mlijekom zamijesi srednje tvrdo tijesto.

Pusti da se tijesto diže, treba udvostručiti obujam. Kad se tijesto digne, pomoću dvije žličice pravi male fritulice. Žličice uroni u vruće ulje da smjesa lakše klizne sa njih.

Fritule peci do zlatno žute boje, izvadi ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće i posipaj šećerom u prahu.

 

Tvoja reakcija?