Prvi 3572 pregleda 28. lipnja 2022.

Evo kako se doma rashladiti ako nemate klimu

reuters/pixsell/CANVA

Živa u termometru počela je nezaustavljivo rasti i svi se pokušavamo rashladiti na različite načine. Naravno, mnogima prvo na pamet pada klima, no što kada nam ona ipak nije dostupna? Ako želite znati kako rashladiti svoj dom bez klime, nastavite čitati jer vam donosimo nekoliko savjeta

Dobro prozračite prostorije

Rano ujutro, kada su temperature malo pale, širom otvorite prozore u nekoliko prostorija i dobro prozračite svoj dom. Nemojte prozore ostaviti samo 'na kip'. Također, kako piše Miss7 Zdrava, tijekom dana, kada temperature krenu rasti, zatvorite prozore kako biste spriječili ulazak vrućeg zraka. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Zamračite prostorije

Prema Njemačkoj energetskoj agenciji, zamračivanje prostorija može smanjiti sunčevo zračenje i do 75 posto. Stoga, nakon što dobro prozračite svoj dom, spustite rolete ili na prozore navucite tamne zavjese.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Također, ako vaša kuća ili stan nemaju klasične rolete, unutarnje rolete na kopčanje sa svijetlom, bijelom ili srebrno stranom odlično reflektiraju sunčeve zrake i sprječavaju ulazak topline u vaš dom. 

Isključite nepotrebnu elektroniku

Televizori, računala, svjetiljke i drugi elektronički uređaji trebali bi se uključiti samo kada su doista potrebni, a osobito ljeti. To je zato što električni uređaji stvaraju toplinu koja dodatno zagrijava prostoriju. Također, ovim potezom ćete uštedjeti i na struji što će automatski rezultirati manjim računima. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Prava posteljina

lako mnogi smatraju kako je pamuk uvijek najbolja opcija za sve, ljeti ga ipak treba preskočiti kada je u pitanju posteljina. Na primjer, posteljina od pamučnog satena ili svile ima učinak reguliranja temperature što će vam omogućiti da puno lakše zaspete i da vam tijekom noći ne bude (toliko) vruće. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Nadamo se da ćete se ovog ljeta uspjeti barem malo rashladiti!

 

Pogledajte drugu epizodu Outsidera!

Tvoja reakcija?