Prvi 1999 pregleda 24. lipnja 2022.

Evo kako se na ekološki prihvatljiv način riješiti muha

reuters/pixsell/CANVA

Ako muku mučite s dosadnim muhama koje non-stop zuje u vašem domu, a da bi ih otjerali ne želite koristiti razne kemikalije, nastavite čitati jer vam donosim nekoliko ekoloških načina s kojima ćete se riješiti muha

S dolaskom toplijeg vremena sve češća pojava u našim domovima su - muhe. Dosadni i nehigijenski insekti koje nitko ne želi u svojoj blizini. Osobito kada je hrana u pitanju. Upravo zato vam u nastavku donosimo nekoliko načina na koje se možete riješiti muha, ali i spriječiti njihov ulazak u vaš dom.

Također, svi ovi načini su ekološki pa ne postoji opasnost za vaše zdravlje i zdravlje vaših ukućana. 

via GIPHY

Određene biljke blizu prozora

Kako piše Miss7 Zdrava, metvica i bosiljak obično se smatraju mirisima koje muhe ne vole što znači da njihova prisutnost djeluje kao jednostavan repelent. Ako ove biljke imate u zatvorenom prostoru, postavite ih blizu otvorenih prozora kako bi spriječili muhe da uđu u vaš dom. Osim metvice i bosiljka, lavanda, neven i lovorov list su idealne biljke za odbijanje muha, ali i drugih insekata. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Zamka s jabučnim octom

Potrebno:

  • Jabučni ocat
  • Staklenka ili čaša
  • Prozirna folija
  • Škare

Priprema:

U praznu čašu ili staklenku ulijte malu količinu jabučnog octa, tek toliko da napuni otprilike centimetar od dna. Prekrijte gornji dio prozirnom folijom. Zatim škarama probušite malu rupu na vrhu poklopca od folije koja je dovoljno velika da u nju uđe muha, ali ne toliko velika da bi onda mogla s lakoćom pobjeći.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Ocat će privući muhu u čašu kroz otvor, ali kada uđe u staklenku, bit će zarobljena zbog poklopca od prozirne folije. Zarobljenu muhu tada možete osloboditi van svog doma tako da uklonite prozirnu foliju. 

Eterična ulja

Eterična ulja limunske trave ili paprene metvice izvrstan su način za odbijanje muha. Jednostavno ih nakapajte na nekoliko mjesta u prostoriji ili dodajte u svoj difuzor. Također, osim eteričnih ulja možete upotrijebiti i svijeće s ovim mirisima. 

 

Pogledajte drugu epizodu Outsidera!

Tvoja reakcija?