Prvi 535 pregleda 26. prosinca 2022.

Evo što pripremiti od ostataka božićnog ručka

canva

Ako ne znate što učiniti s ostatcima božićnog ručka ili večere, na pravom ste mjestu jer vam u nastavku donosimo super ideje kako te ostatke preoblikovati u sasvim nova jela

Ako vam je, nakon božićnog ručka ili večere, ostala hrpa ostataka s kojima ne znate što učiniti, nastavite čitati jer smo na MissGastro pronašli odlične ideje za jela koja bi vam mogla biti bolja nego i sam božićni ručak. 

Salata

Najbolje rješenje kako iskoristiti ostatke božićne hrane je priprema laganih salata koje će nam izvrsno odgovarati nakon što smo, možda malčice pretjerali. Jednostavno pomiješajte komadiće mesa (purica, odojak) s nekoliko vrsta salate (radič, rukola, matovilac, naribani kupus, mrkva, cikla...), cherry rajčicama i kukuruzom te začinite dresingom od jogurta ili kefira u koji ste dodali limunov sok, senf, sol, papar, nasjeckani češnjak i peršinov list.

Sendvič od purice ili odojka

Dvije žlice svježeg sira pomiješajte s nekoliko žlica grčkog jogurta i dodajte malo limunovog soka, nasjeckani peršinov list, origano te posolite i popaprite. Namazom namažite kruh od cjelovitih žitarica, zatim pospite svježim klicama i dodajte komadiće purećeg mesa ili odojka. Na meso složite nekoliko listova salate i začinite paprom te poklopite drugom kriškom kruha koju ste premazali maslinovim uljem. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Orny (@ornyfoodstyle)

Složenac od mlinaca

Ako vam je nakon blagdanskog ručka uz puricu ostalo i mlinaca, sljedeći dan od preostalih namirnica možete napraviti odličan složenac tako što ćete na malo ulja popržit luk i češnjak, zatim napraviti bešamel. Bešamel umak napravite tako da na otopljeni maslac dodate brašno uz kontinuirano miješanje, lagano pustite da provrije i polako ulijevajte mlijeko. .

Kada umak zakipi, dodajte žličicu curryja, začinite sa soli i paprom i ubacite brokulu. Kada brokula malo omekša skinite s vatre i ubacite komadiće puretine. Umjesto brokule možete dodati ostatke povrća koje ste pripremali kao prilog.

Na dno vatrostalne posude posložite mlince, zatim dodajte brokulu i puretinu u bešamelu te na vrh dodajte kockice starog kruha koje ste prethodno malo zamastili otopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok kockice kruha ne dobiju zlatnu boju. 

Uživajte u svojim novim obrocima! 
 

Tvoja reakcija?

RECEPT

Ovo je jedini recept za sarmu koji vam ove godine treba!

1 komentar/a

dancy1973

Nikad se meso ne dinsta! Niti za sarmu, niti za papriku. Ja sam počela raditi lažnu sarmu, jer moji bacaju listove zelja tj kupusa i pravim ju s Fantom za sarmu. Uzmem veliki široki lonac, na dno poslažem rezano kiselo zelje, pa meso začinjeno Fantom i rižom, opet zelje, između nešto suho. U većoj plastičnoj posudi izmiješam 4-5 žlica oštrog brašna, 2 l vode, pasiranu rajčicu, ulijem u lonac, poklopim I u pećnicu 90 minuta na 200-°