Prvi 1831 pregleda 30. prosinca 2017.

Evo što znače slova G+M+B na naljepnicama za blagoslov kuća

Duško Jaramaz/Pixsell

Trenutno je u tijeku blagoslov kuća. Nakon njega svećenici nam uvijek ostave naljepnicu sa sličicom, sljedećom godinom i kraticom G+M+B...

U ovo doba godine na mnogim ulaznim vratima kuća, stanova, ali i dizala česta je naljepnica na kojoj je godina blagoslova, simbol ili slika, a na njoj su redovito i ova slova G+M+B. No ta slova mogu biti i C+M+B. No što ta slova znače?

Prema jednom tumačenju, G+M+B inicijali su tri kralja koja su posjetila tek rođenog Isusa - Gašpar (lat. Casparus), Melkior i Baltazar. 

No ovo tumačenje nije jedino i ta tri slova mogu biti i akronim latinske rečenice: 
C - Christus
M - mansionem
B - benedicat

Ili u prijevodu, "Krist neka blagoslovi (ovaj) dom", piše 24sata.

4 stvari koje treba znati o blagoslovu doma:

1. Nije samo naglasak na blagoslovu prostora

Prostor kao takav stavljen je u drugi plan. Danas obrednik  govori o "godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima". Time želi naglasiti važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji te da je najbitnije njihovo zajedništvo i poziv na svetost života.

2. Priprema

Najljepše bi bilo da je cijela obitelj na okupu tijekom blagoslova jer tako simboliziraju "Crkvu u malom". Na stolu bi trebali stajati blagoslovljena voda, svijeća, raspelo i Sveto pismo. Umjesto Svetog pisma, može i Novi zavjet. 

3. Dar

Božji blagoslov ne može biti uskraćen obiteljima koji ne mogu dati novčani dar. Obitelj procjenjuje koliko može izdvojiti. 

No u nekim je župama običaj da se prilikom blagoslova daje i godišnji dar za Crkvu, koji ide u župnu blagajnu i iz nje se financira rad župe. Visinu tog dara određuje župnik u suradnji sa Župnim ekonomskim i Župnim pastoralnim vijećem. No taj dar ne obvezuje one koji toliko ne mogu izdvojiti. 

4. Što to zapravo znači?

Njegov smisao je moliti i zazvati Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi živjeli kršćanski i svjedočili svoju vjeru. 

Jesi li već kupio novi broj omiljenog JoomBoos Videostar magazina? Brzo jer je upravo na kioscima! 

 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell

MEGA POKLON:  Uz novi JoomBoos magazin dobivaš  na dar i prvi youtuberski kalendar! Fotkaj se s prvim youtuberskim kalendarom i objavi fotku na Instagramu uz #videostarmagazin. Najkreativniji će osvojiti JoomBoos jastuk ili majicu ISTI SAN!

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)

 

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Sara_koja_hara

    Sara_koja_hara

    Ovo stvarno nisam znala 😃