Prvi 2733 pregleda 01. studenoga 2022.

Evo zašto na grobove najmilijih nosimo krizanteme

canva

Danas obilježavamo blagdan Svih svetih kada posjećujemo grobove svojih najmilijih. Njihove grobove posjećujemo kako bi se pomolili, zapalili svijeću i ostavili cvijeće, a cvijeće koje najčešće nosimo na groblje su - krizanteme. Ako ste se ikada pitali zašto je to tako, nastavite čitati jer vam donosimo odgovor

Stari Grci smatrali su da krizantema štiti od zlih duhova. No, također su tvrdili da se cvijeće ne smije ubrati s groblja jer će toj osobi donijeti nesreću.

 | Autor: canva canva

U Francuskoj se ovo cvijeće stavlja na grob voljenih tek od 11. studenog 1919. godine, odnosno od prve godišnjice Dana primirja u Prvom svjetskom ratu. Naime, tadašnji predsjednik Raymond Poincare je naredio da se na sve grobove preminulih u ratu položi cvijeće.

 | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL Sanjin Strukic/PIXSELL

S obzirom na to da su krizanteme u to vrijeme bile jedne od rijetkih cvjetova u cvatu, upotrijebljeno je više od 30 tisuća krizantema i to je označilo početak tradicije koja traje i danas.

Osim toga, njihova otpornost na hladne temperature i mraz simbolizira besmrtnost, piše Večernji.

 | Autor: canva canva

Kada je riječ o simbolici njihovih boja, žuta krizantema označava žaljenje dok je bijela simbol odanosti i predanosti osobi kojoj se daje.

Tvoja reakcija?