Prvi 665 pregleda 06. svibnja 2019.

Evo zašto ne možeš kontrolirati svoje misli

Pixabay

Znaš ono kad se sjetiš nečeg sramotnog što ti se dogodilo prije sto godina, pa ne možeš zaspati? Za to postoji objašnjenje

U budističkoj tradiciji ljudski mozak često se uspoređuje s mozgom majmuna zbog manjka discipline i činjenice da nam misli često lutaju. Jesmo li isti kao majmuni, barem kada je riječ o razmišljanju? 

via GIPHY

Novo istraživanje koje je objavio Psychological science otkrilo je da je kontrola koju imamo nad svojim mislima gotovo jednaka nuli!

Eksperiment koji su napravili znanstvenici izgledao je ovako: Sudionici su dobili predmet o kojemu nisu smjeli razmišljati, a bio je obojan u crveno ili zeleno. Dali su im tipku koju trebaju pritisnuti kada se sjete upravo toga o čemu ne bi trebali razmišljati. Zatim je ispitanicima na jedno oko pokazana crvena, a na drugo zelena boja. U većini slučajeva su odgovorili da je dominantna ona boja o kojoj nisu smjeli razmišljati, javlja IFL Science

via GIPHY

Što to dokazuje? Koliko god se trudili potisnuti misao, neće nam poći za rukom. No, ipak postoji rješenje. Neku nepoželjnu misao možemo zamijeniti nekom drugom i na taj način okupirati mozak. Drugim riječima, ako te muči neki sramotni događaj, samo počni razmišljati o nečemu manje sramotnom! 

POGLEDAJ NOVI VIDEO NA JOOMBOOSU:

 | Autor:

Tvoja reakcija?

2 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • maya.visnjica

    Napokon znam!
  • mala_loodacha

    hahahha, e koliko puta sam pokušavala!!