Prvi 1869 pregleda 27. listopada 2023.

Evo zašto NIKADA ne treba ujutro pospremati krevet

canva

Ukoliko ste jedni od onih kojima je prva jutarnja aktivnost pospremanje kreveta, ova će vas znanstvena otkrića možda natjerati da promijenite svoju rutinu.

Znanstvena istraživanja otkrivaju kako pospremanje kreveta ujutro nije najbolja odluka. Razlog tome većini je pomalo odbojan, a radi se o grinju.

Prema Američkom udruženju za pluća, grinje su vrlo male štetočine nalik kukcima koje se hrane mrtvim stanicama ljudske kože i uspijevaju u toplim i vlažnim okruženjima.

Važno je napomenuti kako grinje nisu paraziti koji grizu ili bodu naše tijelo. “Umjesto toga, ljudi koji su alergični na prašinu ili grinje reagiraju na udisanje prašine koja dolazi iz izmeta grinja, urina ili raspadajućih tijela. Svako oticanje ili upala nosnih prolaza uzrokovano grinjem smatra se alergijom na prašinu”, objašnjavaju.

 | Autor: Canva Canva

A budući da se grinje razmnožava u vlažnim uvjetima, stručnjaci kažu da je važno pustiti posteljinu da se prozrači prije nego što ujutro pospremite krevet.

Martin Seeley, izvršni direktor tvrtke 'MattressNextDay', objašnjava: "Suprotno uvriježenom mišljenju, nepospremljen krevet manje je osjetljiv na grinje, ta sićušna stvorenja koja mogu izazvati niz zdravstvenih problema, uključujući astmu i alergije."

Mnoga istraživanja pokazuju da neprozračena posteljina, uzrokovana trenutnim pospremanjem kreveta, može stvoriti okruženje koje dovodi do više koncentracije grinja.

 | Autor: Canva Canva

Grinje ima tendenciju razmnožavati se u toplim okruženjima koja imaju puno vlage. "Dakle, s obzirom na to da se prosječna osoba znoji 500 ml po noći, prirodno je da je vaš krevet ujutro savršeno mjesto za razmnožavanje grinja. Zato je važno ostaviti krevet nepospremljenim najmanje 30 minuta kako biste omogućili bolju ventilaciju koja pomaže u raspršivanju vlage i smanjuje ukupnu vlažnost u vašem krevetu."

Stručnjak za spavanje i posteljinu također napominje da sunčeva svjetlost može uvelike pomoći u zaustavljanju nakupljanja grinja, dodajući: “Ako svoju posteljinu neko vrijeme ne pospremite, izlažete je prirodnoj sunčevoj svjetlosti koja ima dezinfekcijska svojstva sposobna ubiti bakterije i grinje, a time i smanjujući potencijalne zdravstvene rizike", piše Glamour.

Tvoja reakcija?