Prvi 791 pregleda 10. veljače 2022.

Evo zašto su oni koji ustaju ranije uspješniji i sretniji

Canva/Opinionstage

Buđenje i ustajanje u 'cik zore' mnogima zvuči kao scenarij iz noćne more. No, čini se kako ta navika ipak donosi mnoge benefite u našim svakodnevnim životima

Na svijetu postoje dvije skupine ljudi - oni koji ustaju ekstra rano i 'noćne ptice' koje niti ne pomišljaju o ustajanju iz kreveta prije podneva. I dok obje ove skupine smatraju kako 'ovi drugi' imaju navike odlaska u krevet kao iz noćne more, istraživanja su pokazala da oni koji ustaju ranije, od toga, ipak imaju više benefita.

Ako i vi pripadate skupini ranoranioca i želite saznati koje super stvari vam donosi vaš raspored spavanja ili pak želite usvojiti naviku ranijeg ustajanja, ali vam treba motivacija, nastavite čitati jer smo na YourTango pronašli dogovore na pitanje 'zašto je bolje ustajati ranije'.

via GIPHY

1. Čini vas pametnijima

Jedna znanstvena studija Sveučilišta u Teksasu iz 2008. godine, došla je do zaključka da je akademski uspjeh studenata koji su ustajali rano bio za cijelu ocjenu viši od uspjeha studenata koji su se ustajali kasnije. 

2. Čini vas sretnijima

Studija Sveučilišta u Teksasu također je potvrdila da su osobe koje ranije ustaju (i ranije idu spavati) puno sretnije i zadovoljnije svojim životom nego one koje ostaju budne cijelu noć i većinom spavaju preko dana. To je najvjerojatnije zato što se mnoge 'noćne ptice' preko dana nit ne stignu naspavati s obzirom na to da se svijet uglavnom 'ravna' prema ranoraniocima.

via GIPHY

3. Čini vas zdravijima 

Ako ustanete ranije, imate vremena za tjelovježbu prije nego započnete s ostatkom dana i, samim time što je tjelovježba prva stvar koju obavljate ujutro, moći ćete joj posvetiti najviše pažnje i energije.

4. Čini vas produktivnijima

Jedna studija Sveučilišta u Heidelbergu došla je do zaključka da oni koji ranije ustaju više toga postignu i imaju više kontrole nad svojim dnevnim rasporedom nego oni koji ustaju kasnije. 

via GIPHY

5. Potiče samopouzdanje

Istraživanja su pokazala da oni koji se rano ustaju (čak i prije izlaska sunca), imaju veće šanse da razviju bolje poglede na svijet i budu optimističniji te da imaju više samopouzdanja i društvene svijesti. 

Ustaješ li i ti ekstra rano ili si ipak noćna ptica? 

 

 | Autor:

POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':

Tvoja reakcija?