Prvi 142 pregleda 13. rujna 2023.

Finale EPL 2023: Dječji talenti briljirali pred punim stadionom

PR

Osim što će nastaviti usmjeravati tisuće djece u sustav sporta, Erste Plava liga će na različite načine nastaviti i s edukacijom svih onih koji imaju utjecaj na razvoj djece

Mladi natjecatelji iz Zagreba i okolice ukupni su pobjednici finala Erste Plave lige 2023, a slavili su ispred natjecatelja iz Rijeke i Zadra. Finalno natjecanje učenica i učenika od 4. do 7. razreda održano je na prepunom stadionu Mladosti u Zagrebu, u okviru 73. Boris Hanžeković memorijala.

 | Autor: PR PR

Erste Plava liga prepoznala je važnost uključivanja što većeg broja školske djece u atletiku, i već 11 godina provodi ovo najveće dječje atletsko natjecanje u Hrvatskoj. Kvalifikacije u 10 hrvatskih gradova okupljaju godišnje preko 4000 djece, a ove su godine održane u Vukovaru, Osijeku, Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru, Kninu i Makarskoj.

Osim što su se natjecali, finalisti Erste Plave lige su sudjelovali i u svečanom defileu otvaranja 73. Boris Hanžeković memorijala, te zajedno s njihovim roditeljima bili u ulozi navijača na 9. Memorijalu Ivana Ivančića u bacanju kugle pokraj Zagrebačkih fontana te na samom mitingu na stadionu.

 | Autor: PR PR

Velik značaj za hrvatsku atletiku

S obzirom na to da je do sada u ovom natjecanju sudjelovalo preko 40.000 djece, Erste Plava liga ima i velik značaj za razvoj atletike u Hrvatskoj. Mnoga od njih ostaju u atletskim klubovima, što doprinosi masovnosti i pomlađivanju klubova. Važnost bavljenja sportom za razvoj djece je izuzetno velika. Poznato je da upravo redovita sportska aktivnost stimulira rast i razvoj cijelog koštanog i mišićnog sustava, a ima i brojne dokazane pozitivne učinke na cjelokupni razvoj djeteta.

Erste Plava liga tako i motivira djecu na učenje i napredovanje, istovremeno im pružajući priliku da se druže sa vršnjacima i otkrivaju svoje talente u atletskim disciplinama primjerenima njihovom uzrastu.

Dijete koje trenira i bavi se sportom uči prihvaćati greške, raditi naporno kako bi se vidjeli njegovi rezultati, ali uči i kako se nositi sa porazima. To su ujedno i lekcije koje im trebaju kasnije u njihovom životu i radu.

 | Autor: PR PR

S tim se slaže i dr. Ranko Rajović, jedan od najvećih stručnjaka ta razvoj djece i autor NTC sustava učenja.

Značaj fizičke aktivnosti na razvoj djeteta

Kako bismo roditeljima i nastavnicima još više približili ovu temu, u sklopu finala Erste Plave lige organiziran je NTC seminar naziva "Zašto djeca sve teže uče? Značaj fizičke aktivnosti na razvoj djeteta".

Seminar je održan 9. i 10. rujna, okupio je preko 400 sudionika, a tom je prilikom dr. Rajović posjetio i finaliste Erste Plave lige na stadionu Mladosti, kako bi svjedočio sjajnoj atmosferi i pozitivnim promjenama koje ova liga ima na djecu.

Sudionici seminara saznali su zanimljive činjenice o djetetovom razvoju i o tome kako se razvijaju njegove sposobnosti, kognitivni razvoj i koncentracija. Saznali su zašto je upravo sport bitan za razvoj motoričkih i misaonih sposobnosti, mašte i duboke pažnje u djece.

 | Autor: PR PR

Doktor Rajović ponudio je i konkretne primjere i savjete za razvoj biološkog potencijala djeteta. Govorio je i o tome kako pomoći djeci, što roditelji i svatko tko radi s djecom mora znati, kao i o tome kako mijenjati metode rada i kako se proces učenja ubrzava ako se dijete aktivno bavi sportom i fizičkim aktivnostima.

Osim što će nastaviti usmjeravati tisuće djece u sustav sporta, Erste Plava liga će na različite načine nastaviti i s edukacijom svih onih koji imaju utjecaj cjelokupni razvoj djece.

 | Autor: PR PR

Tvoja reakcija?