Prvi 6393 pregleda 31. srpnja 2018.

Galeb i ja: Kako je nastala poznata balada

FACEBOOK/Oliver Dragojevic (Official)

Ova Runjićeva pjesma samo je jedna od mnogih koju je namijenio Oliveru, a ujedno je i jedna je od najljepših hrvatskih pjesama ikada

Zdenko Runjić i Oliver Dragojević imali su najveće glazbene suradnje. Runjić je Oliveru namijenio najmanje 200 pjesama od 700 napisanih za vrijeme svoje karijere, prenosi morski.hr.

Ovo je priča iza poznate Runjićeve balade koju je Oliver oživio svojim glasom.

 

Skalinada.hr piše da je Runjiću sin Boris predložio da napiše pjesmu o galebu. Šetali su se Splitom, a puhala je južina. Galebovi koji su se skupljali na plaži poslužili su mu kao inspiracija.

Naime, pjesmu je napisao za samo 20 minuta, a tekst za nju mu se prvotno nije svidio.

Runjić je pjesmu zamislio kao priču koja uspoređuje život galeba i čovjeka. Galeb je slobodna ptica bez ikakvih granica, a čovjeka kuju njegove brige.

Ideju je prepričao Tomislavu Zuppi koji mu je tekst poslao za tri dana. S obzirom da se Runjiću nije svidio, ne obazire se na njega sljedećih mjesec i pol.

Festival dalmatinskih klapa u Omišu zatražio ga je da pošalje neku pjesmu na natječaj, kada je Runjić ponovo uzeo tekst pjesme "Galeb i ja" u ruke. Odlučio je pjesmu odsvirati na klaviru i potpuno se zaljubio u njega.

-Ma kakav Omiš, ovo ja pivam!- pobunio se Oliver kada mu je Runjić rekao da ju šalje na Festival dalmatinskih klapa u Omišu. 

Tako je nastala jedna od naših najpoznatijih balada, a predstavljena je na Splitskom festivalu 1975. godine. 

 

SLIKAJ SE S TETOVAŽAMA IZ VIDEOSTAR MAGAZINA I OSVOJI JOOMBOOS ŠALICU! Odaberi tetovažu po svojem ukusu, fotkaj se i sliku objavi na Instagram s hashtagom #videostarmagazin. SRETNO!

Stigao nam je novi broj JoomBoos VideoStar magazina. Ljetno izdanje magazina donosi ti mnoštvo zanimljivih tema i intervjua s našim YouTuberima te super poklone - originalne tetovaže kakve imaju naši YouTuberi.

 | Autor:

 

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    Kako je sve što je ovako dobro uvijek najjednostavnije... odlična priča!