Prvi Potres na Banovini 454 pregleda 31. prosinca 2020.

Gdje potražiti psihološku pomoć nakon šoka zbog potresa?

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Posljedice razornog potresa koji je ovog utorka pogodio Petrinju, Sisak i okolicu, a koji se osjetio u velikom dijelu Hrvatske i drugih europskih zemalja, ostavio je katastrofalne i grozne, vidljive posljedice. Odnio je, nažalost, sedam života, što je najveća tragedija ove katastrofe, a tisuće ljudi ostali su bez svojih domova i svega što su imali. No, svi oni, uz vidljive, imaju i nevidljive, psihičke posljedice... I njih će trebati liječiti još duže nego one vidljive.

Osim donacija koje pomažu svima onima kojima je pomoć sada najpotrebnija, važno je ne zaboraviti i na psihološku pomoć. A ovo su neka mjesta na koja možete uputiti sve one kojima je najviše potrebna psihološka pomoć, dobra riječ, savjet i nada u bolje sutra. 

Hrvatsko društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije

 | Autor:

Oni su pokrenuli akciju za psihološku pomoć svim stradalima u potresu, kako bi se mogli što je moguće lakše u ovim okolnostima nositi sa situacijom koja ih je zadesila. Ako vam je potreban razgovor i psihološka pomoć, stručnjake psihologe možete ih nazvati na brojeve 0912065930 te 0922023479, kao i u Zavodu za javno zdravstvo na broj 044 567 161. Također, možete im se javiti i na e-mail adresu: psihologijasmz@gmail.com, ukoliko vam je na taj način trenutno lakše komunicirati. 

Hrvatski Crveni Križ

Osim što skupljaju pomoć i donacije za ljude s pogođenih područja, nude i psihološku pomoć svima kojima je ona sada najpotrebnija. Ako vam treba savjet, lijepa riječ i bilo kakva vrsta pomoći ili razgovora, možete im se obratiti na broj telefona 0800 1188. Odaberite županiju u kojoj živite, a oni će vas dalje uputiti na osobu koja će s vama razgovarati. Možete ih dobiti na ovaj broj svaki dan od 0-24.

Hrabri telefon 

Dragi roditelji i djeco, danas se mnogo vas susrelo s veoma stresnom i životno ugrožavajućom situacijom. Važno nam je da...

Objavljuje Hrabri telefonUtorak, 29. prosinca 2020.

Hrabrom telefonu mogu se javiti sva djeca, ali i roditelji kojima je potrebna psihološka pomoć u ovim izuzetno teškim trenucima. Brojevi na koje ih možete dobiti su: 0800 0800 za roditelje, bake, djedove te 116 111 za djecu i mlade. Kontaktirati ih također možete i na e-mail adresu: savjet@hrabritelefon.hr, od 0-24 svaki dan.

Platforma 'Psihološka pomoć'

Ova je platforma pokrenuta upravo kako bi ljudima pogođenima raznim šokovima i katastrofama te problemima mogla pružiti riječ podrške i psihološku pomoć na koju mnogi ponekad zaboravljaju. Upravo ih i sada svi kojima je psihološka pomoć prijeko potrebna mogu kontaktirati na njihovim društvenim mrežama: Facebooku, Instagramu ili web stranici. Ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoć stručnjaka, želite izraziti svoje osjećaje, trebate nekoga tko će vas malo umiriti i dati vam neki koristan savjet, stručnjaci iz 'Psihološke pomoći' dostupni su cijeli dan, svaki dan. 

 

Ako je psihološka pomoć potrebna tebi, bez zadrške se obrati bilo kome od gore navedenih udruga, volontera i stručnjaka. Također, ako znaš nekoga kome je pomoć potrebna, uputi ga na sve ove adrese i brojeve i pomozi i na taj način. Sad je najvažnije da smo solidarni, mislimo jedni na druge i pomažemo si, i materijalno, ali i psihološki...

Tvoja reakcija?