Prvi 695 pregleda 01. lipnja 2020.

George Floyd: Ubojstvo koje je 'zapalilo' Ameriku

EDUARDO MUNOZ/REUTERS/PIXSELL

Nedavno ubojstvo afroameričkog mladića od strane policijskog dužnosnika pokazalo nam je kako je rasizam, nažalost, još uvijek veliki problem u društvu, konkretno u SAD-u, ali prosvjedi koji su se počeli događati nakon tog tragičnog događaja poslali su snažnu poruku svijetu kako tome konačno treba stati na kraj...

U petak poslijepodne, John Harrington, povjerenik Ministarstva javne sigurnosti Minnesote, objavio je da je bivši policajac iz Minneapolisa, Derek Chauvin, uhićen zbog ubojstva Georgea Floyda. Chauvin je optužen za ubojstvo trećeg stupnja. No, u ovom trenutku, još trojica policajaca upletenih u slučaj ubojstva Georgea Floyda nisu privedeni, piše Cosmopolitan.

Podsjetimo, u ponedjeljak, 25. svibnja 2020. godine, George Floyd (46) proglašen je mrtvim nakon uhićenja i  brutalnog premlaćivanja od strane policijskog službenika iz Minneapolisa, što su i zabilježile nadzorne kamere.

Nakon što su policijski službenici Floydu stavili lisice, jedan od njih ga je spustio na zemlju, pritišćući mu vrat koljenom, pritom mu prekidajući dovod zraka. Floyd je u više navrata rekao da ga boli, da ne može disati i molio je policajca da mu ne pritišće vrat i da ga pusti. Floyd je ubrzo nakon toga proglašen mrtvim u obližnjoj bolnici.

Gradonačelnik Minneapolisa, Jacob Frey, cijeli je slučaj komentirao ovako: 

"Tehnika koja je korištena prilikom uhićenja mladića nije bila dopuštena i nije tehnika kojoj učimo naše policajce ... Nema razloga za takvim nasilnim ponašanjem prema nekome, bez obzira zbog čega je taj netko uhićen."

Prema pisanju CNN-a, četiri službenika iz policije Minneapolisa koja su bez ikakve intervencije stajala u blizini i promatrali takvo brutalno iživljavanje svoga kolege, otpuštena su, a pokrenuta je i FBI istraga u vezi ovog incidenta. Dan nakon Floydove smrti, demonstranti su preplavili ulice oko raskrižja na kojem je nasilno uhićen i ubijen George Floyd i došlo je do neviđenih sukoba i nereda na ulicama Amerike koji traju već danima.

Prosvjedi i neredi i dalje traju

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Remember #georgefloyd #blacklivesmatter #getloadedTV #longbeach #California

Objavu dijeli Radio (@mrgetloadedtv)

Prosvjede redovito pratimo na društvenim mrežama, a ova je priča na brutalan i grozan način pokazala koliko je rasizam u Americi još uvijek živ, budan i itekako prisutan. O svemu su se oglasili i poznati i slavni te izrazili sućut obitelji Floyd te upozorili na rasizam koji je ogroman problem društva i dan danas te pozvali ljude na mir i više prihvaćanja i razumijevanja svih ljudi, bez obzira na njihovu rasu ili bilo koju drugu odrednicu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I WANT THINGS TO BE DIFFERENT

Objavu dijeli BILLIE EILISH (@billieeilish)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

For the last few days, the magnitude of devastation, anger, sadness I’ve felt has been overwhelming to say the least! Watching my people get murdered and lynched day after day pushed me to a heavy place in my heart! To the point of staying away from socials, just to avoid hearing the blood curdling agony in George Floyd’s voice again, begging over and over for his life!!! The look of enticement, the pure joy and climax on the face of this bigot, murderer, thug, pig, bum, Derek Chauvin, haunts me!! I can’t shake this! I can’t get over an ambulance pulling up to an arrest, a paramedic checking a pulse without removing the very thing that’s hindering it! Is this that fucking normal??? If intentional MURDER is the fit consequence for “drugs” or “resisting arrest”....then what’s the fit consequence for MURDER???! #GeorgeFloyd #AhmaudArbery #BreonnaTaylor

Objavu dijeli badgalriri (@badgalriri)

Hoće li ovi prosvjedi donijeti pravdu za Floyda? Hoće li nešto primijeniti u društvu? Hoće li pomoći? To nitko ne može znati. Ali da su glasan pokazatelj da je dosta netrpeljivosti, nasilja i rasizma te da je ovo ubojstvo koje je doslovno zapalilo Ameriku, oko toga se svi moramo složiti...

Tvoja reakcija?