Prvi 637 pregleda 30. prosinca 2021.

Goran Jović savjetuje kako napraviti fotografiju punu boja

Goran Jović, PR

Svjetski poznati fotograf Goran Jović za svoje besprijekorne fotografije više ne koristi glomazni profesionalni fotoaparat nego se okrenuo najnovijem Huawei nova 9 pametnom telefonu koji stane u svaki džep

Boje nas okružuju i uljepšavaju svijet oko nas, a ponekad želimo da trenutak u kojem se nalazimo potraje zauvijek. Goran Jović je svjetski poznati fotograf čije radovi ostavljaju bez daha. Neumorni avanturist, koji već više od deset godina fotografira najljepše dijelove Afrike i Južne Amerike, vlasnik je i 30 međunarodnih priznanja za svoj rad. Za snimanje očaravajućih fotografija, Goran posljednjih tjedana koristi Huawei nova 9 pametni telefon. Za razliku od glomaznog profesionalnog fotoaparata i teške opreme koja je obavezna uz njega, Huawei nova 9 pametni telefon idealno je rješenje za Gorana. Svojim sustavom Ultra Vision kamere, fotografije su besprijekorne, a dodatna prednost je što zahvaljujući svom ultra tankom dizajnu i težini od tek 175 grama, Huawei nova 9 stane u svaki džep.

Goran nam je otkrio kako najbolje iskoristiti značajke kamere Huawei nova 9 pametnog telefona te na koji način prilikom svakog fotografiranja zabilježiti raskoš boja iz okoline.

 | Autor: Goran Jović Goran Jović

"Danas, uz pametne telefone, imamo privilegiju da u svakom trenutku zabilježimo ono što nas je očaralo, bez obzira na vrijeme ili mjesto. Huawei nova 9 s 50MP kamerom, postao je vrhunski uređaj koji s velikim senzorom i XD Fusion Engine sustavom, prikazuje svu šarolikost boja i nevjerojatnu količinu detalja. Senzor glavne kamere koristi 40% više svjetlosti te omogućuje stvaranje živopisnih i šarenih fotografija čak i u mraku, a XD Fusion Engine sustav dodatno obrađuje svaki detalj", govori Goran

"Boja, kao tema fotografiranja, može biti kombinacija kontrastnih i komplementarnih boja, ili se može istaknuti jedna žarka boja, kao centralni subjekt fotografiranja. Kontrastne boje je najjednostavnije prikazati fotografiranjem jednog crvenog cvijeta u sceni punoj zelenog lišća, ili fotografiranjem modela u plavoj haljini, ispred zida žute boje. Na taj način, kreira se kadar s različitim oblicima i bojama u prednjem planu, što stvara poseban ugođaj dubine na fotografiji", rekao je. 

 | Autor: Goran Jović Goran Jović

"S druge stane, ako se radi o sceni ujednačenih tonova, potrebno je naglasiti tamnije tonove u obradi, kako bi se postigla dramatičnost scene. To znači da ćemo prilikom fotografiranja oblaka ili ledenjaka, u postavkama više naglasiti tamnije tonove, kako bismo dobili lijepu fotografiju s istaknutim detaljima", objašnjava.

"Odabir kuta fotografiranja, u odnosu na smjer sunčevih zraka, ključan je za prikaz scene u punoj raskoši svih boja. Ovisno o efektu koji se želi postići, važno je znati izabrati idealno doba dana za fotografiranje. Sunčani dani su idealni za atraktivne fotografije toplih nijansi, a najbolje fotografije mora ili rijeke, nastaju kada se sunce nalazi visoko na nebu, te se zahvaljujući tome postiže efekt izražene plave boje. Trenutno nam puteljke i ceste krasi šareno, otpalo lišće. Najbolji način za fotografiranje razigranih jesenskih boja, je korištenjem filtera 'karamel'“, koji naglašava tople boje. Ljubitelji tamnih boja, za postizanje idealne fotografije, koristit će filter 'hladno'. Savršenu fotografiju pružiti će i moj osobni favorit, filter 'nježno', kojeg volim koristiti jer daje mekani ugođaj fotografiji", ispričao je Goran.

 | Autor: Goran Jović Goran Jović

"Dodatno, korištenjem HDR opcije, prilagođava se ekspozicija, što znači da filter automatski pročišćava šum koji stvaraju magla, dim, ili prašina, te korisniku Huawei nova 9 pametnog telefona, pruža oštru i čistu sliku. Bilo da se radi o profesionalnom fotografu, ili o zaljubljeniku amaterske fotografije, sveobuhvatna kamera Huawei nova 9 pametnog telefona korisniku će omogućiti stvaranje šarenih i jasnih fotografija, koje će biti prikazane na ekranu visoke razlučivosti u čak 1,07 milijardi boja", otkrio nam je Goran Jović.

Tvoja reakcija?