Prvi 233 pregleda 10. siječnja 2023.

Hollywoodske face mogle bi opet bojkotirati 'Zlatne kipiće'

CANVA/SCREENSHOT/YOUTUBE

Prestižna dodjela Zlatnih globusa, nagrade koja najbolje može predvidjeti pobjednika Oscara, već se dugi niz nalazi na meti kritika zbog koje ju brojne hollywoodske face izbjegavaju. Jesu li spremni na veliki povratak?

Nekadašnji najsexy muškarac svijeta i junak filma Mumija, Brendan Fraser, vratio se nakon više od 15 godina u glumački svijet. Nominiran je za ulogu pretilog homoseksualca prikovanog za invalidska kolica u filmu 'The Whale.' Međutim, na dodjeli zlatnih kipića neće se pojaviti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Whale (@thewhalemov)

- Imam više neugodnih iskustava s Hollywood Foreign Press Association no što cijenim tu organizaciju. Ne, neću sudjelovati… zbog povijesti vezane za njih. A moja majka nije odgojila licemjera - rekao je Fraser u intervjuu za magazin GQ.

I ne čudi jer je dodjela Zlatnih globusa na meti brojnih kritika već niz godina zbog optužbi za rasizam, korupciju i seksualno zlostavljanje pa je zbog toga prošlogodišnja ceremonija bila pusta – bez slavnih osoba, bez naslovnica u medijima, bez TV kamera. 

Ove se godine nadaju povratku bivše slave i potvrđivanje prisutnosti slavnih osoba poput Jamie Lee Curtis, Quentina Tarantina i Ane de Armas. 

Međutim je li ih industrija spremna prihvatiti natrag?

Otkako je izbila prvotna kontroverza, Udruženje hollywoodskih stranih novinara (HFPA - The Hollywood Foreign Press Association) je uvela niz novih promjena - od zapošljavanja konzultanta za raznolikost koji je odmah dao otkaz, uvođenja telefonske linije za bilježenje slučajeva nedoličnog ponašanja do restrukturiranja sastava grupe, dodavanjem 103 nova člana, s 58,3% koji se identificiraju kao 'etnički različiti.'

Po prvi puta su angažirali komičara Jerroda Carmichaela, prvog crnca koji će voditi ceremoniju. 

Ostaje za vidjeti hoće li neki od najvećih nominiranih, uključujući Cate Blanchett, Daniela Craiga, Colina Farrella i Michelle Yeoh, također bojkotirati. Ovotjedni drugi krug potvrđenih voditelja uključuje Jennu Ortegu, Hilary Swank, Jennifer Coolidge i Letitiju Wright, dok će se ukrajinski predsjednik, Vladimir Zelenskiy, pojaviti putem video poruke, koju će predstaviti Sean Penn.

Dodjela Zlatnih globusa održava se večeras, 10. siječnja, po američkom lokalnom vremenu. 

Tvoja reakcija?