Prvi 464 pregleda 30. svibnja 2021.

Hrvatska danas obilježava Dan državnosti!

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Hrvatska 30. svibnja slavi Dan državnosti. Do 2019. godine ovaj se blagdan slavio 25. lipnja, a 30. svibnja bio je Dan Hrvatskog sabora.

Hrvatska 30. svibnja obilježava Dan državnosti, 31. godišnjicu konstituiranja prvog, demokratski izabranog višestranačkog Sabora  nakon gotovo pola stoljeća komunističke vlast u Hrvatskoj, piše 24sata. Do 2019. godine ovaj se blagdan slavio 25. lipnja, a 30. svibnja bio je Dan Hrvatskog sabora.

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Tog su datuma 1990. godine stvoreni temelji modernog djelovanja Sabora, potvrđena je njegova uloga u očuvanju hrvatske državnosti, stvaranju demokratske i samostalne Hrvatske. Sabor je stvoren kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo svih građana Hrvatske. Donio je ključne odluke kojima je raskinuo državnopravne veze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, Božični Ustav te Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti.

 | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Sinisa Hancic/PIXSELL

Za predsjednika Sabora izabran je Žarko Domijan,a potpredsjednici su bili Vladimir Šeks, Ivica Percan i Stjepan Sulimanac. Stipe Mesić imenovan je predsjednikom Izvršnog vijeća Sabora, a Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske. Prvi saziv Sabora je imao 351 zastupnika, općinsko vijeće, vijeće udruženog rada i Društveno-političko vijeće. 

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Ovaj se datum, 30. svibnja, do 2001. obilježavao kao Dan državnosti, a onda je iste godine Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj proglašen Danom Hrvatskog sabora. Slavio se 25. lipnja do 2019. kada je ponovno odlučeno da se slavi 30. svibnja, piše 24sata.

Tvoja reakcija?