Prvi 147 pregleda 09. kolovoza 2021.

Huljićev glazbeni spektakl na premijeri Mise Mediterane!

Promo

POP MISA MEDITERANA izvedena je uz orkestar, zbor i soliste u tri dijela. Prvi je Misa Mediterana – skup misnih pjesama iz kompozitorskog pera Tončija Huljića, kao i drugi dio Ave Maria, dok je treći dio: Dies Irae – napisala, orkestrirala i otpjevala uz pratnju ženskog zbora - Hana Huljić

U petak je održana svečana premijera sakralnog pop koncerta - MISA MEDITERANA, autorskog djela Tončija Huljića i Hane Huljić, i oduševila Splićane i sve okupljene. Glasne ovacije i oduševljenje publike potvrdile su kako je 40-ak glazbenika raspoređeno po stepenicama Galerije Meštrović priredilo istinski glazbeni spektakl!

Po mnogočemu specifičan i jedinstveni projekt iz prvog su reda pratili predstavnici svih vjerskih zajednica: Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, Episkop dalmatinski Nikodim Kosović, splitski Imam ef. Hadžić.

"Bez obzira jeste li agnostici, ateisti ili ste praktični vjernici, svi ste vi večeras vjernici. Vjernici ste zato što ste vjerovali da ćete posjetom ovom koncertu doživjeti nešto novo, što još dosad niste čuli i nešto što će vas potaknuti da malo razmišljate i istovremeno uživate. Tako ste odjednom postali praktični vjernici jer ste vjerovali da će se dogoditi malo čudo, a mislim da smo vam u tome pomogli", rekao je Tonči Huljić pri pozdravljanju publike.

 | Autor: Promo Promo

Svečanoj premijeri prisustvovao je predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković sa suprugom Sonjom, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Blaženko Boban – župan splitsko-dalmatinski, Bojan Ivošević – zamjenik gradonačelnika grada Splita.

Na premijeru su pristigli i brojni drugi uzvanici: Petar Grašo sa sestrom Bugom, Vinko Brešan i supruga Sandra Botica Brešan, Anamarija Asanović, Ivić i Ksenija Pašalić, Domenica, Mia Dimšić, Andrea Šušnjara, Jure i Marija Pirić, Sandra i Ivan Ledenko te mnogi drugi.

 | Autor: Promo Promo

 | Autor: Promo Promo

POP MISA MEDITERANA izvedena je uz orkestar, zbor i soliste u tri dijela. Prvi je Misa Mediterana – skup misnih pjesama iz kompozitorskog pera Tončija Huljića, kao i drugi dio Ave Maria, dok je treći dio: Dies Irae – napisala, orkestrirala i otpjevala uz pratnju ženskog zbora - Hana Huljić.

"Kao otac pre ponosan, kao autor ljubomoran", u šali je Tonči dao svoju kritiku Haninog autorskog obola koji je njegova kćer dala ovom projektu.

 | Autor: Promo Promo

Suze oduševljenja u očima mnogi su jedva sakrili nakon čarobnog izvođenja Ave Marije magičnim glasom i pojavom Hane Huljić, čime je i zatvoren koncert.

Senzacionalan talent i ostalo dvoje solista – već dobro poznate Lorene Bućan kao i Karla Vudrića – pop Misi Mediterani dodalo je posebnu notu glazbenog spektakla.

Orkestraciju Mise Mediterane potpisuje Nenad Šiško. Projekt je realiziran u zajedničkoj produkciji s Hrvatskim Narodnim Kazalištem Split, pod ravnanjem maestra Jure Bučevića, ravnatelja opere HNK Split, te u režiji Jelene Bosančić.

"Režirati ovakvu glazbu užitak je. Ambijent Galerije Meštrović je idealan prostor za ovakav događaj, koji bih nazvala režiranim koncertom, ali i veliki izazov. Trebalo je pronaći pravu mjeru, odgovarajući stilizirani pokret za zbor i sve uklopiti u jednu cjelinu koja se neprestano kreće i diše te preraste u spektakl", rekla je iznimno talentirana Jelena Bosančić nakon brojnih čestitki na kraju večeri.

 | Autor: Promo Promo

Za scenografiju i likovno oblikovanje Mise Mediterane zaslužan je jedan od najcjenjenijih hrvatskih kipara u svijetu – Nikola Vudrag.

"Tonči i ja se znamo neko duže vrijeme i imamo zajednički jezik što se tiče umjetničkog stvaralaštva i produkcije istog. Iako Tončija svi znaju po njegovim hitovima, on ima rafinirani ukus za istančanu umjetnost. Kako pričamo o modernoj ali svetoj misi, jedini je način bio po meni najispravniji - modelirati sa svjetlom. U početku bijaše svjetlo, i to je bila misao vodilja.  Skulpture ili scenografija koje su postavljene oko zbora su rađene od vrlo tankog osjetljivog  materijala. Baš kao što je i duhovnost osjetljiva “nit”. No ta forma dolazi do punog izražaja tek kad se iznutra osvijetli. Bilo bi zanimljivije reći “prosvijetli”. Prosvjetljenje", objasnio je Nikola Vudrag scenografiju postavljenu u Galeriji Meštrović.

 | Autor: Promo Promo

Pop Misu Mediteranu imat će prilike poslušati i brojni drugi s obzirom kako je izvođenje planirano i u drugim gradovima Hrvatske, ali i izvan granica.   

Realizaciju i stvaranje Pop Mise Mediterana pripomogli su donatori, i pokrovitelj koncerta trgovački lanac 'Tommy'.

Tvoja reakcija?