Prvi 148 pregleda 12. listopada 2023.

Hvata vas 'jesenski blues'? Evo kako ga se riješiti!

Canva

Jesen za mnoge predstavlja najizazovnije godišnje doba. Dolaskom kišnih dana često dolazi i osjećaj tuge, sjete i umora.

Jesenski blues ili jesenska anksioznost rezultat je fizičkih i okolišnih promjena. Fizičke promjene su one koje utječu na mozak, a okolišne utječu na svakodnevni život.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali kada govorimo o tjelesnim promjenama, najčešće se pojavljuju debljanje, izmijenjeni apetit, glad, napetost mišića, probavni problemi i smanjeni seksualni nagon. Od drugih simptoma možemo istaknuti osjećaj tuge ili tjeskobe, lošu koncentraciju, razdražljivost, pospanost ili umor te gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti.

 | Autor: Canva Canva

Ovdje se zapravo govori o sezonskom afektivnom poremećaju (SAD), obliku depresije koji se obično javlja tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, kad ima manje sunčeve svjetlosti, a dani postaju kraći.

Dio znanstvenika smatra da se promjenom vremena remeti naš biološki ritam, koji je povezan s količinom dnevnog svjetla koju primamo ili ne. Niže razine dnevnog svjetla uzrokuju i pojavu nižih razina serotonina, hormona koji je zaslužan za regulaciju raspoloženja, te veću proizvodnju melatonina, hormona koji pomaže kontrolirati ciklus spavanja.

Ukoliko ste jedni od onih koje je uhvatio jesenski blues, imamo rješenje za vas!

Pet načina kako izbjeći jesenski blues:

1. Provodite što više vremena izvan kuće

Provođenje vremena na svježem zraku ojačava imunološki sustav, smanjuje razinu stresa i pomaže kod psihičkih problema poput anksioznosti i depresije. Također je utvrđeno da boravak u prirodi izoštrava kognitivne sposobnosti te poboljšava mentalno zdravlje. Stoga, barem 20 minuta dnevno provedite na svježem zraku, a pritom po mogućnosti budite izloženi suncu koje će dobro utjecati na vaš mozak i zdravlje.

 | Autor: Canva Canva

2. Pokrenite se

Bez obzira na sve hladnije vrijeme, nemojte zanemariti važnost kretanja koje smanjuje razinu stresa, kao i SAD-a. Studije su pokazale da su aktivni ljudi boljeg raspoloženja i u manjem riziku od prehlada nego neaktivni, stoga ne zaboravite na svakodnevnu aktivnost, makar šetnja i vježbanje u svom domu.

3. Vodite dnevnik

Vođenje dnevnika može pomoći u smanjenju simptoma tjeskobe i depresije, poboljšati pamćenje te ojačati imunitet. Također, vođenje dnevnika poboljšava mentalno zdravlje i snižava stres jer pruža siguran prostor za oslobađanje suzdržanih misli i osjećaja. Stoga svakodnevno zapisujte svoje misli, osjećaje, ono na čemu ste zahvalni ili svoje želje.

 | Autor: Canva Canva

4. Male promjene, veliki rezultati

U svoj život uvedite jednostavne promjene koje će vas natjerati da se pokrenete i koje će pridonijeti napretku. Ova strategija aktivira kreativne sokove i povećava šanse za veći osjećaj svrhe i vrijednosti u životu.

5. Neka vam prioritet budu aktivnosti koje vas vesele

Koje god godišnje doba bilo, važno je da svakodnevno radite stvari koje vas zadovoljavaju i vesele. Čitanje omiljene knjige, gledanje serija ili igranje društvenih igara može uljepšati vaš jesenski dan i utjecati na dobro raspoloženje, piše miss7.

 

Gledaj hit filmove, serije i emisije 24 sata prije svih, pretplati se na VOYO!

 | Autor: RTL RTL

Tvoja reakcija?