U Hrvatskoj se nedavno pojavio novi trend u svijetu slastica. Riječ je o slatkom kruščiću koji dolazi iz bogate talijanske kulinarske riznice koji oduševljava sva nepca koja ga okuse
Maritozzo je tradicionalno slatko pecivo koje se ispunjava različitim punjenjima. Originalno potječe iz glavno grada Italije, Rima, no vole ga i često poslužuju i stanovnici drugih mjesta.
Ono što je posebno zanimljivo kod ovog deserta jest podrijetlo njegovog imena, a i tradicija koju vuče za sobom. Riječ maritozzo dolazi od talijanske riječi marito što označava supruga. Tradicija je bila da dečko, odnosno budući muž, svojoj voljenoj daruje ovo slatko pecivo kao znak svoje ljubavi, a u njega sakrije prsten!
Talijani ovo mekano pecivo, nalik briocheu, punjeno slatkom kremom, najčešće jedu za doručak uz šalicu toplog esspressa.
A ako i vi želite uživati u ovoj slastici, i prije idućeg puta u Italiju, donosimo vam recept kako da ga napravite sami!
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 80 g šećera
- 20 g svježeg kvasca
- 1 žumanjak
- 60 g maslaca
- 40 ml ulja
- Ribana korica naranče
- Žličica soli
KREMA:
- 500 ml mlijeka
- 60 g škrobnog brašna
- 125 g šećera
- 3 žumanjka
- vanilija
- 125 g mascarponea
Priprema:
Za početak, u 100ml mlakog mlijeka rastopite kvasac, žlicu šećera i 2 žlice brašna te ostavite kvasac da se aktivira.
U posudu za miješanje dodajte brašno, ne sve odjednom, oko 400 grama. Napravite udubinu i u nju ulijte aktivirani kvasac, ostatak mlakog mlijeka, jaja i šećer.
Sa svrdlastim produžetcima od miksera zamijesite tijesto. Dodajte ribanu koricu naranče i ostatak brašna. Dobro miksajte tijesto dok se ne odvaja od rubova. Na kraju ulijte ulje i dodajte komadiće maslaca sobne temperature i sve zajedno miksajte dok se sav maslac ne sjedini s tijestom.
Tijesto možete još malo i rukama promijesiti. Poklopite posudu i ostavite da se tijesto diže, oko 1,5 sat.
Dignuto tijesto istresite na radnu podlogu koju ste posuli brašnom. Podijelite na 12 komada, oblikujte prvo kuglice, zatim ih malo valjajte izmedju dlanova da dobiju ovalni oblik, stavite 6 komada na lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Drugih 6 komada stavite na drugi lim.
Pokrijte tijesto čistom krpom, neka se opet diže oko 45-60 minuta.
Dok se tijesto diže, skuhajte slastičarsku kremu. Škrobno brašno (gustin) rastvorite sa 100ml mlijeka koje ste uzeli od ukupne količine. Stavite žumanjke i dobro promiješajte da nema grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom,dodajte sjemenke iz vanilije ili vanilin šećer. Kada zakuha sklonite s vatre, ulijte mješavinu žumanjaka, škrobnog brašna i mlijeka. Uz stalno miješanje, vratite na izvor temperature i skuhajte kremu.
Preko kreme stavite odgovarajući komad prozirne folije da se ne stvori korica. Kad se krema ohladi, umiksajte u nju mascarpone. Prohlađenu kremu stavite u vrećice s produžetkom za ukrašavanje.
Kada se tijesto digne, rukama ga blago stisnite da ostane u valjkastom obliku (malo se prilikom dizanja raširi ) i namažite tanki sloj vilicom razmućenog bjelanjka.
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, stavite peciva da se peku i odmah smanjite temperaturu na 180 stupnjeva.
Pecite ih oko 15-20 minuta ili do zlatno žute boje.
Hladna peciva zarezati kroz sredinu, ali ne do kraja, malo razdvojiti i puniti prvo kremom. Produžetak za ukrašavanje ugurajte malo u pecivo na nekoliko mjesta da se puni, zatim napunite kroz sredinu i odozgora ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.
Uživajte!
Originalni recept možete pronaći na coolinarici.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.