Ako niste dosad nikad sami pravili zeljanicu, onda je sad pravo vrijeme jer pronašli smo tradicionalni recept koji se prenosi s koljena na koljeno. S malim twistom, naravno - jer kore ne morate praviti sami, već možete kupiti i gotove! Evo što vam sve treba i kako je pripremiti!
Sastojci:
- 60 dag tankog tijesta za savijače
- 25 dag svježeg kravljeg sira
- 30 dag špinata
- 4 jaja
- 3 dl kiselog vrhnja
- 2 žlice kukuruznog brašna
- ulje i sol
Postupak:
1. Špinat očisti, odstrani mu peteljke, operi ga pa nareži na sitno i posoli. Ostavi ga u zdjeli 15 minuta da omekša, a zatim ga dobro ocijedi.
2. Tada mu dodaj zgnječeni sir, kiselo vrhnje, jaja, kukuruzno brašno i 3 žlice ulja. Po potrebi još malo posoli.
3. Lim namaži i na dno stavi tri kore, izrezane prema veličini lima i svaku poprskaj uljem. Tada stavi na koru 3 žlice pripremljenog nadjeva i ravnomjerno premaži cijelu koru.
4. Dalje slaži kore, svaku poprskaj uljem i premaži nadjevom sve dok ne potrošiš i tijesto i nadjev. Posljednje trebaju biti dvije kore poprskane uljem, pa ih premaži sa 2 do 3 žlice kiselog vrhnja, stavi u zagrijanu pećnicu i peci na jačoj temperaturi oko 60 minuta.
5. Pečenu zeljanicu prekrij mokrim ubrusom, a nakon 30 minuta nareži na veće komade.
Savjet više: Umjesto špinata u nadjevu za zeljanicu možeš upotrijebiti i blitvu, kelj ili poriluk. Odlično funkcionira i zamrznuti špinat, u trenucima kada ti svježi nije dostupan.
Originalni recept pronađite na portalu Miss Gastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.