Prvi 730 pregleda 04. svibnja 2023.

Irski liječnik otkriva kako preokrenuti proces starenja!

canva

Svi se svakodnevno suočavamo sa starenjem. Iako se tu radi o biološkom procesu, više je faktora koji mogu ubrzati starenje, a jedan od njih je stres. Luke O'Neill, profesor biokemije na Trinity Collegeu u Dublinu, potvrdio je ovu tvrdnju nakon objavljivanja nove studije u časopisu 'Cell Metabolism' koja kaže kako stresne situacije ubrzavaju proces starenja.

Operacije, liječenje od Covida ili trudnoća samo su neke od situacija koje našem tijelu zadaju stres. No nova otkrića pokazuju da može doći do preokreta ovog biološkog procesa. Luke O'Neill je za 'The Pat Kenny Show' rekao da se stres može odraziti na tijelu na više različitih načina, ne samo sijedom kosom. Navodi nekoliko razloga za ubrzani proces starenja. "Trudnoća je, zanimljivo, jedna od situacija koja stari ženu", govori irski liječnik. 

 | Autor: Canva Canva

"PTSP, Covid i teška operacija velike su situacije koje ubrzavaju proces starenja", govori profesor O'Neill.

Također kaže da se radi o tome kako se vaša stvarna DNK mijenja tijekom vremena i kako će ljudi koji dožive više trauma u životu brže stariti. "Može se mjeriti ono što se zove epigenetska promjena. To znači da se, kako starite, vaša DNK mijenja, postaje obojena kemijskim tragovima. To se povećava kako starite. Ako se to ubrzava, to znači da vaša biološka dob raste", objašnjava irski profesor.

Her prenosi kako Luke O'Neill za 'Newstalk' pojašnjava da sposobnost upravljanja stresom omogućuje tijelu da se izliječi i na taj način se smanjuje brzina epigenetske promjene. 

 | Autor: Canva Canva

"Najvažniji dio ove studije je da se starenje može preokrenuti. Ako ste prošli kroz traumatični događaj, postoje dokazi da ste brže ostarjeli. Ako se nakon takvog događaja možete malo opustiti i osloboditi stresa, možete preokrenuti proces i skinuti tragove s DNK", objašnjava profesor. 

Svi znamo da je oslobađanje od stresa jako važno, no ovakve studije to potvrđuju i na biokemijski način. 

"Sve je u načinu na koji podnosite stres; čak i ako ste u stresnoj situaciji, ukoliko se možete smiriti i kontrolirati svoju reakciju, proces starenja neće biti tako brz", govori Luke O'Neill. 

Tvoja reakcija?