Prvi 365 pregleda 19. rujna 2022.

Ispraćaj kraljice Elizabete II. je u tijeku. Ovo je protokol

theroyalfamily/Instagram

Ispraćaj kraljice Elizabete II. održat će se danas, 19. rujna u Londonu i to je jedan od najvećih logističkih događaja u Velikoj Britaniji koji će posjetiti tisuće ljudi

Detaljni protokol za sprovod britanske kraljice Elizabete II. već je započeo danas u 6:30 kada su se zatvorila vrata Westminster Halla kako bi se sve pripremilo za procesiju. Kako piše 24sata, Westminster Hall ponovno je otvoren u osam sati kako bi uzvanici počeli zauzimati svoja mjesta. 

PRATITE UŽIVO:

U 10:35, skupina iz Kraljičine čete podići će kraljičin lijes i nositi ga u procesiji od Westminster Halla do državnog topovskog lafeta Kraljevske mornarice koji će biti postavljen ispred sjevernih vrata zgrada.

10:44 Kočija će napustit New Palace Yard Westminster Halla, putujući duž Parliament Squarea, Broad Sanctuaryja i The Sanctuaryja, na putu do Westminsterske opatije. Rutu će osiguravati Kraljevska mornarica i Kraljevski marinci.

10:52 Povorka će stići do zapadnih vrata opatije gdje će nositelji podići lijes s lafeta i unijeti ga u opatiju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

11:00 Započinje misa, a premijerka Liz Truss i glavna tajnica Commonwealtha, Patricia Scotland, obavit će čitanja. 

11: 55 Oglasit će se Last Post, nakon čega će uslijediti dvominutna šutnja unutar opatije i diljem zemlje.

12:00 Nacionalom himnom Reveille, završiti će pogrebna služba. Lijes napušta opatiju te kreće procesija.

12:15 Lijes će pratiti kralj i njegova supruga, princ i princeza od Walesa i članovi kraljevske obitelji koji će hodati u povorci do Wellington Archa u Green Parku.

13:00 Povorka će stići do Wellington Archa gdje će lijes biti prebačen u mrtvačko vozilo te krenuti prema Windsoru. Kralj Charles i njegova supruga, princ i princeza od Walesa i članovi obitelji odvest će se automobilom u Windsor.

15:06 Državno mrtvačko vozilo stići će na Albert Road i pridružiti se povorci.

15:10 Povorka će putovati do kapele svetog Jurja u dvorcu Windsor, ići niz legendarni Long Walk, kroz Cambridge Gate, niz Cambridge Drive i zatim Parade Ground i Horseshoe Cloister Arch.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC (@bbc)

15:20 Guverneri i premijeri iz cijelog Commonwealtha stići će na zapadna vrata kapelice i biti ispraćeni do svojih mjesta u lađi.

15:25 Članovi kraljevske obitelji koji ne prate lijes, doći će na zapadna vrata i odvest će ih se na njihova mjesta.

15:40 Kralj i članovi kraljevske obitelji koji hodaju u povorci pridružit će se kraljičinom lijesu.

15:53 Procesija će se zaustaviti na dnu zapadnih stepenica kapele Svetog Jurja, ispod, u samostanu Potkova. Nosilac će podići lijes s državnih mrtvačkih kola i kraljica će biti odnesena u kapelu.

16:00 Služba će početi kad povorka uđe u kapelu i lijes bude postavljen na katafalk u Quireu. Službu će voditi glavni svećenik Windsora, dok će molitve izreći župnik Sandringhama, ministar Crathie Kirk, kapelan Windsor Great Parka. Prije završne pjesme, Carska državna kruna, kugla i žezlo bit će postavljeni na oltar. Lijes će biti spušten u kraljevski trezor.

19:30 Kraljica će biti pokopana u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI., gdje su pokopani i njen pokojni suprug, vojvoda od Edinburgha, i sestra princeza Margaret. Privatni pokop vodit će glavni svećenik od Windsora, a nazočiti će mu kralj i kraljevska obitelj.

Tvoja reakcija?