Prvi 674 pregleda 18. srpnja 2023.

Istraživanje: Ova pjesma najbolje diže raspoloženje!

Canva

Kada se spomenu pjesme koje najbolje podižu raspoloženje, zasigurno se prvo sjetite pjesme 'Happy' Pharrella Williamsa ili 'Shake It Off' Taylor Swift. No istraživanje pokazuje nešto drugo.

Britanska elektronička kompanija 'Alba' je 2015. godine provela istraživanje na dvije tisuće ljudi koji su se trebali izjasniti o tome koja im je omiljena pjesma za dizanje raspoloženja. Najčešći odgovori su bili 'Dancing Queen' grupe ABBA, 'Good Vibrations' The Beach Boysa i 'Uptown Girl' Billyja Joela.

No pjesma koja se našla na prvom mjestu je 'Don't Stop Me Now' grupe Queen iz 1979. godine. 

Kognitivni neuroznanstvenik dr. Jacob Jolij je analizirao podatke Albine ankete te je rekao kako 'Don't Stop Me Now' ima odličnu formulu za poticanje dobrog raspoloženja. Brzog je tempa, napisana je u duru te joj je tekst optimističan i zabavan.

"Iako ne možemo odrediti točno jednu pjesmu kao ultimativnu za dobro raspoloženje, ono što možemo je identificirati specifične značajke pjesama koje ljudima podižu raspoloženje", rekao je Jolij u intervjuu.

"Što više podataka imamo na raspolaganju, možemo više naučiti o tome kako glazba utječe na naše raspoloženje", pojašnjava dr. Jolij, a prenosi YourTango.

Tvoja reakcija?