Prvi 436 pregleda 20. ožujka 2018.

Izumire vrsta: "Morali smo ga uspavati, nismo imali izbora"

Twitter@OlPejeta

Izumire cijela životinjska vrsta jer danas su uspavali posljednjeg mužjaka sjevernog bijelog nosoroga u Keniji.

Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga je umro, objavili su iz kenijskog rezervata u kojem je nesretni Sudan živio posljednje godine svog života.

Sudan je bio posljednji mužjak svoje vrste. Ostale su još samo dvije ženke o kojima ovisi opstanak vrste.

- Bio je nježni div. Osobnost mu je bila divna, ali su ga se bojali zbog njegove veličine. Ali u njemu nije bilo ništa zlo - kazali su u rezervatu.

Iz rezervata Pejeta Conservancy javili su da su ovu tešku odluku morali donijeti zbog toga jer se Sudanovo zdravlje naglo pogoršalo. Sudanu se zdravlje pogoršalo zbog starosti, mišići i kosti su mu bili preslabi, što je uzrokovalo i rane na koži. Posljednja dva tjedna samo je ležao i nije se mogao uopće osloniti na svoje noge, objasnili su u rezervatu.

- Posljednja 24 sata bila su kritična. Nije se mogao pomaknuti i bilo je vidljivo da je patio. Doveli smo najbolji mogući veterinarski tim, ali oni su samo zaključili da ga treba uspavati - rekli su.

Sudan je živio u Keniji, u rezervatu gdje su ga 24 sata na dan od krivolovaca čuvali naoružani zaštitari, a bio je opremljen i odašiljačima da ga mogu pronaći u slučaju da odšeta iz rezervata.

- Možemo se samo nadati da će svijet nešto naučiti iz tužnog gubitka Sudana i poduzeti sve da se okonča trgovina rogovima. Iako cijena rogova pada u Kini i Vijetnamu, krivolovci još prijete svim vrstama nosoroga - kazao je Peter Knights, upravitelj WildAida.

Sada se sve nade ulažu u mogućnost in vitro oplodnje. Znanstvenici su uspjeli izvući Sudanov genetski materijal u nadi da će pomoću njega uspjeti oploditi  jednu od dvije preostale ženke.

Ekipa došao je i taj dan, pomozite izabrati novi logo serije Isti san! 

 

 

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve