Prvi 24731 pregleda 06. ožujka 2024.

Jaffa torta bit će omiljena na svim budućim druženjima

canva

Ako volite Jaffa kekse, u ovoj ćete torti posebno uživati! Čokoladna 'bomba' s narančom za prave slatkoljupce. Evo sastojaka i postupka pripreme!

Sastojci za biskvit:

  • 250 g maslaca
  • 300 g šećera
  • 4 velika jaja
  • 100 g punomasnog jogurta
  • 300 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • korica 4 velike naranče (naranče se poslije iskoriste za sok)

Sastojci za nadjev od naranče:

  • sok od 5 velikih naranči (oko 500 ml)
  • 100 g šećera
  • 6 listića želatine

Sastojci - za čokoladni preljev:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 200 g natrgane mliječne čokolade
  • 100 g natrgane tamne čokolade

Sastojci - za ukrašavanje: 

  • korica 1 naranče
  • 2 žlice marmelade od marelice (ili naranče)

Priprema:

1. Biskvit pecite u kalupu promjera 23 centimetra.

2. Nauljite kalup za nadjev. Prvo napravite nadjev za tortu veličine oko 20 cm, možete ga napraviti i dan ranije.

3. Skinite koricu s četiri naranče i stavite sa strane (upotrijebit ćete ih za biskvit). Sok od 5 naranči i šećer stavite u posudu i lagano zagrijavajte dok se šećer ne otopi. U međuvremenu stavite listiće želatine u hladnu vodu dok ne omekanu. Maknite želatinu iz vode, ocijedite i stavite u zagrijani sok. Miješajte dok se želatina ne rastopi.

4. Ulijte smjesu u kalup za pečenje i ostavite da stoji 4 sata ili preko noći.

5. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Stavite sve sastojke za biskvit u posudu i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Stavite smjesu u lim za pečenje, pecite 55 minuta. Nakon pečenja ohladite 15 minuta, okrenite biskvit i pustite da se ohladi.

6. Za čokoladni preljev zagrijte slatko vrhnje, zagrijte čokoladu u maloj posudi i prelijte vrhnje, ostavite 10 minuta i onda sve dobro izmiješajte.

7. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Na biskvit stavite nadjev od naranče, premažite čokoladnim preljevom i ako želite tortu možete ukrasiti koricom od naranče i malo zagrijati marmeladu od marelice i staviti na vrh. Dobar tek!

Originalni recept pronađite na Miss Gastro!

Tvoja reakcija?