Prvo što pomislimo kada kažemo Jaffa torta su biskvit, čokolada i naranča. U ovom divnom receptu sve se spaja u jedno i nitko joj ne može odoljeti. Odlična je za rođendane, obiteljska slavlja i sve generacije.
Sastojci za biskvit:
- 250 g maslaca
- 300 g šećera
- 4 velika jaja
- 100 g punomasnog jogurta
- 300 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- korica
- 4 velike naranče (naranče se poslije iskoriste za sok)
Sastojci za nadjev od naranče:
- sok od 5 velikih naranči (oko 500 ml)
- 100 g šećera
- 6 listića želatine
Sastojci za čokoladni preljev:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 200 g natrgane mliječne čokolade
- 100 g natrgane tamne čokolade
Sastojci za ukrašavanje:
- korica
- 1 naranče
- 2 žlice marmelade od marelice
Priprema:
Biskvit peci u kalupu promjera 23 centimetra. Naulji kalup za nadjev.
Prvo napravi nadjev za tortu veličine oko 20 cm, možete ga napraviti i dan ranije. Skini koricu s četiri naranče i stavi sa strane (upotrijebit ćete ih za biskvit). Sok od 5 naranči i šećer stavi u posudu i lagano zagrijavaj dok se šećer ne otopi.
U međuvremenu stavi listiće od želatine u hladnu vodu dok ne omekane. Makni želatinu iz vode, ocijedi i stavi u zagrijani sok. Miješaj dok se želatina ne rastopi. Ulij smjesu u kalup za pečenje i ostavi da stoji 4 sata ili preko noći.
Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Stavi sve sastojke za biskvit u posudu i miksaj dok smjesa ne postane glatka. Stavi smjesu u lim za pečenje, pecite 55 minuta. Nakon pečenja ohladi 15 minuta, okreni biskvit i pusti da se ohladi.
Za čokoladni preljev zagrij slatko vrhnje, zagrij čokoladu u maloj posudi i prelij vrhnje, ostavi 10 minuta i onda sve dobro izmiješaj. Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Na biskvit stavi nadjev od naranče, premaži čokoladnim preljevom i ako želite tortu možete ukrasiti koricom od naranče i malo zagrijati marmeladu od meralice i staviti na vrh. Tortu možeš poslužiti odmah ili nakon 24 sata.
POGLEDAJTE CIJELI RECEPT OVDJE
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.