Prvi 4247 pregleda 22. travnja 2024.

Jednostavno, a tako fino: Pita sa sirom i blitvom!

youtube/canva

Ako vam treba predah od mesa i želite nešto ukusno, a brzo gotovo, probajte pripremiti ovu ukusnu pitu sa sirom i blitvom s domaćim tijestom!

Sastojci za tijesto:

  • 550 grama oštrog brašna
  • voda
  • 2 žlice suncokretova ulja
  • 1 žlica suhog kvasca

Sastojci za nadjev:

  • 800 grama blitve
  • 500 grama svježeg sira
  • 4 jaja
  • pola žličice soli
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 4 žlice kiselog vrhnja
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Merien (@merientrogrlic)

Postupak:

1. Pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro razradite. Zatim tijesto oblikujte u kuglu, stavite u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite da se malo 'odmori'.

2. Blitvu očistite, operite i narežite na trakice. Stavite je na papirnate ubruse kako bi se iscijedio višak vode. Na ugrijano maslinovo ulje dodajte pripremljenu blitvu.

3. Pržite blitvu uz dodatak soli dok ne povene, pa procijedite i pomiješajte sa sirom, jajima i vrhnjem.

4. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i svaki razvaljajte što tanje možete. 

5. Jedan dio razvaljanog tijesta dodajte u kalup premazan maslacem ili nekom drugom masnoćom. Na to dodajte nadjev od sira i blitve. Prekrijte drugim dijelom tijesta pa izbušite rupe. 

6. Premažite pitu prije pečenja otopljenim maslacem i žumanjkom. Pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta, dok pita ne poprimi zlatnu boju. Uživajte!

Još ovakvih recepata pronađite na portalu Miss Gastro.

Tvoja reakcija?

RECEPT

Ovo je jedini recept za sarmu koji vam ove godine treba!

1 komentar/a

dancy1973

Nikad se meso ne dinsta! Niti za sarmu, niti za papriku. Ja sam počela raditi lažnu sarmu, jer moji bacaju listove zelja tj kupusa i pravim ju s Fantom za sarmu. Uzmem veliki široki lonac, na dno poslažem rezano kiselo zelje, pa meso začinjeno Fantom i rižom, opet zelje, između nešto suho. U većoj plastičnoj posudi izmiješam 4-5 žlica oštrog brašna, 2 l vode, pasiranu rajčicu, ulijem u lonac, poklopim I u pećnicu 90 minuta na 200-°