Prvi 362 pregleda 10. prosinca 2024.

Još jedan blagdanski klasik: Medena pita

Canva

Volimo klasične blagdanske delicije

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g šećera
  • 4 žlice mlijeka
  • 4 žlice meda
  • 50 g maslaca
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 jaje
  • prstohvat cimeta
  • 400 ml mlijeka
  • 3 žlice meda
  • 5 žlica glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g maslaca

Priprema:

Maslac, mlijeko, med i šećer ubaci u posudu, stavi na laganu vatru i miješaj dok se šećer ne otopi. Pazi da ne zagori.

U posudu dodaj brašno, cimet, sodu bikarbonu i jedno razmućeno jaje. Umijesi tijesto i pusti ga da odmori oko pola sata. Tijesto podijeli na nekoliko jednakih dijelova, ovisno o broju kora koji želiš dobiti i veličini kalupa. Kore razvaljaj na tanko, pazi da ne popucaju pa ih peci na papiru za pečenje na 180 stupnjeva Celzijevih oko 5 minuta.

Za kremu je potrebno zagrijati mlijeko, šećer, vanilin šećer i med pa dodati griz ili brašno. Kuhaj na laganoj vatri dok ne postane gušće pa makni s vatre. Ohladi smjesu, dodaj maslac i dobro izmiksaj.

Kore premaži kremom, pusti da se pita ohladi i posluži. 

 

Tvoja reakcija?