Prvi 17738 pregleda 10. ožujka 2024.

Kolač s jabukama i pudingom zvuči obećavajuće

canva

Ako volite spoj vanilija i jabuka, ovo je kolač za vas

Sastojci:

TIJESTO:

  • 120 g glatkog brašna

  • 60 g oštrog brašna

  • 100 g hladnog maslaca

  • 30 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 1 jaje

  • 1 žličica praška za pecivo

PUDING:

  • 1 puding od vanilije

  • 500 ml mlijeka

  • 30 g šećera

JABUKE:

  • 500 g očišćenih jabuka

  • 1 žlica limunovog soka

  • naribana korica od pola limuna

  • 1 žlica šećera

  • 1 vanilin šećer

  • šećer u prahu za posipanje

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Merien (@merientrogrlic)

Priprema:

Pomiješajte obje vrste brašna, šećer, vanilin šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte hladan maslac izrezan na komadiće i prstima izradite mrvičasto tijesto. Na kraju dodajte jaje i mijesite dok se svi sastojci ne sjedine i dobije se kompaktno tijesto.

Jabuke ogulite, prepolovite i očistite od sjemenki. Narežite ih na tanke ploške, poškropite limunovim sokom i umiješajte naribanu limunovu koricu, šećer i vanilin šećer. Po želji možete dodati cimet, rum,...

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela pa svaki dio pospite sa svih strana brašnom i razvaljajte u paketiću od papira za pečenje u pravokutnik dimenzija 18 x 27 cm.

Kalup premažite uljem ili maslacem i pospite brašnom. Otresite višak brašna. Jedan komad razvaljanog tijesta stavite na dno kalupa i izbockajte ga vilicom.

Puding skuhajte u mlijeku pazeći da se ne naprave grudice. Puding nije potrebno hladiti, vrućim prelijte jabuke.

Po tijestu rasporedite jabuke i prelijte ih vrućim pudingom. Pričekajte trenutak da toplina ispari pa stavite drugi komad tijesta. Lagano pritisnite dlanovima da se tijesto sjedini sa pudingom. Zatim tijesto izbockajte vilicom.

Kolač pecite 50 minuta na 180°C. Ohladite i pospite šećerom u prahu.

Originalni recept možete pronaći ovdje.

Tvoja reakcija?