Prvi 2930 pregleda 18. lipnja 2023.

Kolač sa sirom i cimetom: Idealan nedjeljni desert!

canva

Ukoliko vam se jede ukusan desert - imamo rješenje za vas! Donosimo vam recept za kolač s preljevom od cimeta i glazurom od krem sira. Sigurni smo da ćete dugo uživati u okusu. U slast!

Sastojci:

Preljev od cimeta:

  • ½ šalice maslaca sobne temperature (115 g)
  • ½ šalice smeđeg šećera (100 g)
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica brašna
  • 3 žličice mljevenog cimeta
  • ½ šalice nasjeckanih pekan oraha (60 g)

Kolač:

  • 3 šalice brašna (375 g )
  • 1 šalica granuliranog šećera (200 g)
  • 4 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 ½ šalica mlijeka (360 ml)
  • 2 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • ½ šalice maslaca sobne temperature (115 g)

Glazura od krem sira:

  • 105 g krem sira
  • ⅓ šalice šećera u prahu (35 g)
  • 1 šalica mlijeka
  • ¼ žličice soli

 | Autor: Canva Canva

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite posudu za pečenje kako se kolač ne bi zalijepio.
  2. Napravite preljev od cimeta: U srednjoj zdjeli pomiješajte maslac, smeđi šećer, sol, brašno, mljeveni cimet i pekan orahe. Stavite u mikrovalnu na 30 sekundi.
  3. Napravite kolač: U velikoj zdijeli pomiješajte brašno, granulirani šećer, prašak za pecivo i sol.
  4. U posudi srednje veličine umutite mlijeko, jaja i vaniliju dok se dobro ne sjedine. 
  5. Ulijte mokre sastojke u suhe sastojke i miksajte dok se veći dio ne sjedini. Umutite otopljeni maslac.
  6. Ulijte pola tijesta u pripremljenu posudu za pečenje. Žlicom stavite polovicu preljeva od cimeta na vrh te ga rasporedite po tijestu. Ostatak tijesta izlijte na vrh, raširite tako da pokrijete preljev od cimeta. Potom ostatak preljeva izlijte na vrh te ga pomiješajte s tijestom. 
  7. Pecite 25 do 30 minuta ili dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe čista (ili sa samo nekoliko mrvica). Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi. 
  8. Napravite glazuru: U zdjeli srednje veličine pomiješajte krem sir, šećer u prahu, mlijeko i sol dok smjesa ne postane glatka. Ako je glazura pregusta da bi se mogla izliti, dodajte još malo mlijeka dok ne postignete željenu gustoću glazure. 
  9. Glazurom prelijte kolač te ga narežite i poslužite.

Originalni recept pronađite na Tasty.

Tvoja reakcija?