Prvi #RAZMISLI 1533 pregleda 09. kolovoza 2022.

Konobari dijele iskustva s bezobraznim gostima

reuters/pixsell/CANVA

Biti konobar ponekad (ma i često) nije baš jednostavno. Osim što ste non stop na nogama, trčite gore-dolje, nosite hrpu pića odjednom, trudite se biti brzi i efikasni, a ujedno napraviti najbolju kavu i donijeti najhladnije piće za goste...

A onda vam se može dogoditi da vas s druge strane dočekaju ljudi koji su prema vama neugodni, bezobrazni, bahati... I naravno, ne smijete im ništa odgovoriti jer je 'gost uvijek u pravu', rekli bi neki. No, anonimno su konobari ispričali najneugodnija iskustva s bezobraznim gostima koja su ikada doživjeli. Mi vam donosimo njihove ispovijesti. A na kraju vam donosimo i važnu poruku koja stoji iza cijele ove priče.

'Bezobrazna gospođa je maltretirala i nas i ostale goste'

"Jedna gospođa došla nam je u restoran sa svojim suprugom i odmah s vratom nam je vikala da je "alergična na bijelo vino" i da pazimo kada joj donosimo hranu i piće jer bi "mogla umrijeti ako pojede ili popije i kap bijelog vina". Ja sam prošla sve uzduž i poprijeko i trudila se ispitati kuhare što sve stavljaju u hranu, kako bismo izbjegli da joj bilo gdje slučajno dodaju bijelo vino ili da ga izbace, ako inače negdje ide prema receptu.

Kad smo im donijeli jela, upozorila sam je da ne jede suprugovo jelo jer je u njemu manja količina bijelog vina. I što je ona napravila čim smo stavili tanjure na stol? Uzela je veliku žlicu jela s tanjura svog supruga uz komentar: "Pa što? Neće me ubiti jedna žlica!" Uz to je cijelo vrijeme smetala ostalim konobarima u restoranu i zapričavala ih dok su oni pokušavali poslužiti ostale goste, u trenutku kada nam je bila užasna gužva. Također, u jednom je trenutku ustala i otišla do jednog separea kako bi drugog gosta upozorila da je "malo preglasan i da se stiša"... Strašno!"

via GIPHY

'Gost mi je bacio čašu u glavu'

"Jedan je gost kojeg smo posluživali bio toliko pijan u nekom trenutku večeri da više nije mogao ni sjediti ni stajati na nogama. Kad smo mu odbili poslužiti još jedno piće, naljutio se i gađao me čašom u glavu. Horor...", ispričala je jedna konobarica svoje grozno iskustvo.

via GIPHY

'Za cijelu večer posluživanja ostavili su mi napojnicu od...5 kuna!'

"Jednu večer u kafić nam je došla velika grupa koja je cijelu večer naručivala jeftine 'žestice'. Cijelu večer sam se doslovno 'bavio' njima, stalno su tražili besplatnu vodu uz svaku čašu žestice, a onda su me molili da im donesem i besplatan limun. Na kraju im je račun bio nekih jedva 100 kuna. A napojnica koju su na kraju ostavili? Možda 5 kuna, ni toliko. Za to što sam ih cijelu noć posluživao. 

Uz to je jedan gost naglasio kako je alergičan na gluten i ne smije ga konzumirati pa je onda naručio pivo. Upozorio sam ga da u pivu IMA glutena, ali na to mi je samo odbrusio: "Ma dobro, to mi ne smeta, smeta mi samo gluten iz hrane". Ok..."

via GIPHY

'Ostavio je ogromnu napojnicu pa se vratio sljedeći dan da mu je vratimo'

"Jedan se gost toliko napio kad je bio u našem restoranu da je ostavio ogromnu napojnicu od nekoliko tisuća kuna. No, onda se sljedeći dan vratio po nju i tražio da mu novac vratimo. A koje je bilo njegovo objašnjenje? Bio je previše pijan da bi razlikovao novčanice pa je slučajno ostavio krive... Što!?"

via GIPHY

'Pijani gost me htio potjerati iz WC-a dok sam bio na pauzi'

"Jedan je gost ušetao u toalet i pijan počeo udarati po vratima WC-a - u kojem sam ja u tom trenutku bila! Morao je povraćati pa je udarao kako bih ja izašao van. Uz to je vrištao i govorio da "usluga ne bi smjela koristiti toalet za goste"... Izašao sam ljutito iz WC-a, udaljio se iz toaleta i otišao nazad u bar i počeo vrištati na njega nazad! Da sam to barem tada snimio... I drago mi je da moj šef nije tog dana bio na poslu...", ispričao je jedan konobar svoje iskustvo.

via GIPHY

Ali, jesu li ovakva iskustva, koliko god na kraju završila "bezbolno ili sretno", zaista potrebna? Trebaju li se ovakve situacije uopće događati? Trebamo li sebe dovoditi u situacije da se ovako ponašamo prema drugom ljudskom biću, pogotovo u stanju koje nije potpuno prisebno...? Naravno da je odgovor na sva ova prethodna pitanja - ne!

Stoga, sljedeći put kada odeš u kafić, restoran, klub ili bilo kakav izlazak, dobro #razmisli kad konzumiraš alkohol. Dobro pazi kako tvoje ponašanje može utjecati ne samo na tebe, već i na ljude oko tebe. I uvijek se trudi biti odgovoran, baš uvijek! 

Zabavljati se možeš i trijezan, bez alkohola, jer, bolje i tako, nego se dovoditi u neugodne situacije, svađe i sukobe zbog konzumacije istoga. Iako nam se možda ponekad čini da naše riječi ne povrjeđuju druge, one to itekako mogu, pogotovo kada ne razmišljamo trijezne glave i govorimo ono što zapravo ne mislimo. I zato ti budi bolji od ovih primjera gore!

 | Autor:

Ovaj članak napravljen je u sklopu kampanje #Razmisli po najvišim standardima JoomBoos Native Studija. 

Tvoja reakcija?