Prvi 930 pregleda 03. srpnja 2018.

Krenulo je: Počeli upisi u srednje škole

Duško Jaramaz/Pixsell

Ako si i ti jedan od onih koje ove godine upisuju srednju školu, sretno!

U dva sata od početka prijava u Carnetov sustav online upisa u srednju školu prijavilo se 37.000 od ukupno 38.000 učenika. U prvih pet minuta prijavilo ih se otprilike 22.000, što je rekordan broj u odnosu na prijašnih pet godina.

Upisi u srednje škole počeli su u utorak u 12.00 sati, a traju do 10. srpnja uz iznimku obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 2. srpnja. Ogledne ljestvice poretka bit će vidljive od 22:00 sata u utorak, 26. lipnja. Konačne liste bit će 13. srpnja. 

- Za početak, želim svim učenicima koji ovih dana upisuju srednju školu sreću pri upisu, da upišu upravo ono što im je osobni prioritet. Prema informacijama kojima raspolažem online sustav upisa je stabilan i proces ide svojim predviđenim tijekom - rekla je Blaženka Divjak, ministica znanosti i obrazovanja.

Ukupno 45.197 učenika u 2.076 razrednih odjela ove će se godine moći upisati u prvi razred srednjih škola kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne samouprave. Najviše je mjesta u u programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine, u koje će se moći upisati 18.713 učenika. Maksimalno 11.103 učenika ove će se godine moći upisati u gimnazijske programe, piše srednja.hr. No, upisna kvota u odnosu na prošlu godinu smanjena je za 1050 učenika kad je bilo mjesta za 46.247 učenika, odnosno s brojke od 43.000 pali smo na 38.000 učenika. 

Učenicima se pri upisu boduju zajednički, dodatni i poseban element. Za upis u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine čine prosjeci zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda, zaključne ocjene u posljednja dva razreda iz predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja. Na takav način moguće je steći najviše 80 bodova.Ostale uvjete možete pronaći na https://www.upisi.hr/docs/Publikacija_redovni.pdf

 | Autor:

Stigao nam je novi broj JoomBoos VideoStar magazina. Ljetno izdanje magazina donosi ti mnoštvo zanimljivih tema i intervjua s našim YouTuberima.

Donosimo ti ekskluzivan intervju sa Stokom i LayZ-em povodom snimanja navijačkog hita 'Moja Croatia'. Ako i ti želiš imati originalnu majicu iz spota navijačke himne, kupi ih na ŽUTI KLIK. Cijena majice je 120 kuna.

A tu su i naše ljepotice - Two Crazy Beauties koje ti tajne pravog i iskrenog prijateljstva. Dennis Domian, TheSikrt i Bruno Lukić govore o onim svakodnevnim brigama i temama koje muče svakog od nas, a neki YouTuberi otkrivaju najcringe situacije u kojima su se pronašli.

U seks vodiču za tinejdžere pročitaj sve što trebaš znati o prvom seksu, a u rubrici 'Zavoli svoje tijelo' doznaj kako s dozom samopouzdanja uskočiti u kupaći kostim i pobjeći na plažu. S obzirom da je razdoblje koncerata i festivala, obratili smo pažnju i na droge koje ti mogu uništiti život u nekoliko sekundi.

Tu su i dva modna izloga s top odjevnim predmetima koje moraš imati ovo ljeto, zastrašujuća horor priča i 'game time' za sve one koji obožavaju videoigre.

Tvoja reakcija?