Prvi 2422 pregleda 04. travnja 2021.

Kršćani danas slave Uskrs, dan Kristova uskrsnuća

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

Uskrs je blagdan sreće, zajedništva i novog života. Označava otkupljenje grijeha, odnosno, Kristovu pobjedu nad smrću i novi život za sve vjernike. Evo što trebaš znati o najvećem kršćanskom blagdanu.

1. Uskrs je prvi kršćanski blagdan koji se slavi još od apostolskih vremena, a njime obilježavamo Isusovo uskrsnuće. U ranim počecima slavio se svake nedjelje, a od drugog stoljeća slavi se jedanput na godinu, javlja 24sata.

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

2. Za razliku od Božića, Uskrs se ne veže uz datum u godini nego je utemeljen na lunarnom kalendaru i obilježava se 40. dana od Pepelnice u razdoblju koje se naziva Korizmom. Vjernici u tom razdoblju poste i sjećaju se krsnih obećanja i pokore. 

3. Od 16. stoljeća se mijenja računanje datuma Uskrsa u istočnoj i zapadnoj crkvi, pa tako u zapadnom kršćanstvu Uskrs uvijek dolazi u nedjelju, između 22. ožujka i 25. travnja, dok je u istočnom kršćanstvu to između 4. travnja i 8. svibnja.

4. Podrijetlo blagdana je u Pashi, blagdanu kojim Židovi slave čudesna Božja djela čiji je vrhunac izlazak Izraelaca iz egipatskog ropstva. Kršćani se naslanjaju na tu tradiciju Isusovim izlaskom iz smrti.

Možda te zanima... Otkrivamo: 6 činjenica koje nisi znao o Uskrsu!

5. Uskrs je jedini blagdan koji ima produženo slavlje te se nastavlja Uskrsnim ponedjeljkom kojeg često zovu "drugim danom Uskrsa".

6. Vjernici se za Uskrs pripremaju tijekom Vazmenog trodnevlja koje čini Veliki četvrtak, Veliki petak kao dan Isusove smrti te Velika subota.

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

7. Blagdan Uskrsa u obiteljima započinje uskrsnim doručkom. Najčešće se priprema kuhana šunka, mladi luk, rotkvice i jaja. Na stolu će se naći i pinca ili pletenica ukrašena pisanicama, a negdje će se jesti i patka, janjetina ili odojak.

Kako se Uskrs slavi u vašoj obitelji?

Tvoja reakcija?