Prvi 1846 pregleda 13. ožujka 2023.

Lamingtons - odlični čupavci punjeni džemom od jagode

pexels

Iako ona možda nema dugu povijest, Australija ima svoj gastronomski identitet, a u njega se ubrajaju i Lamingtoni ili australski čupavci s džemom od jagoda.

Sastojci:

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 350 g glatkog brašna
  • 400 g šećera
  • 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 4 velika jaja
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 230 ml mlijeka
  • 20 grama džema od jagoda
  • 450 grama kokosovog brašna
  • 200 g tamne čokolade

Priprema:

Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Dva lima za pečenje obloži masnim papirom na koji namaži malo maslaca, a zatim ga pobrašni. Višak brašna isipaj u posudicu i stavi ju sa strane. U posudu dodaj 200 grama maslaca i šećer te ih električnim mikserom lagano umuti kako bi dobila prozračnu i meku smjesu, oko 3 minute, a zatim dodaj ekstrakt vanilije i nastavi mutiti smjesu te za kraj dodaj jaje i muti smjesu sve dok ne postane jednolična.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gd_sweets

U drugu zdjelu prosij brašno, prašak za pecivo i sol. Zatim uzmi prvu smjesu od jaja i u nju naizmjence polagano dodaj smjesu brašna i mlijeko, tako što ćeš prvo dodati malo brašna, zatim mlijeko, pa ponovno brašno i tako do kraja. Dobivenu smjesu podijeli na dva prethodno pripremljena lima za pečenje.

Stavi ih u pećnicu i peci otprilike 30 minuta sve dok tester ili čačkalica zapiknuta u tijesto ne izađe čista. Jednom gotovo, tijesto izvadi iz pećnice i pričekaj da se malo ohladi. Zatim ga stavi na žičanu podlogu kako bi se ohladilo do kraja. Jedno tijesto premaži džemom od jagoda, a drugo zatim stavi na vrh i lagano pritisni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SugarTickles (@sugartickles)

Uz pomoć noža obreži neravne vanjske dijelove tijesta ako ih ima te ga zatim nareži na jednolike kockice. Usitnjeni kokos stavi u srednje veliku posudu. Manji lonac napuni vodom, do polovice i stavi ga na vatru. Kada voda zakipi, na lonac stavi staklenu posudu u kojoj se nalazi čokolada i malo maslaca.

Smanji vatru i pričekaj da se čokolada otopi kako bi nastala smjesa za glazuru, a kada se smjesa sjedini smanji vatru na najmanje. Bilo bi dobro da je posuda u kojoj se nalazi otopljena čokolada dublja i uža kako bi ti bilo lakše uvaljati kolače. Uzmi kolač narezan na kocke i stavi ga u čokoladu.

Uz pomoć vilice premaži ga cijelog čokoladom, a zatim ga digni i pričekaj da se višak nje ocijedi. Prenesi kolač u posudu s usitnjenim kokosom i koristeći drugu vilicu cijeloga uvaljaj u kokos kako bi bio obložen sa svih strana.

Prenesi gotov kolač na žičanu podlogu kako bi se svi sastojci primili i očvrsnuli te nastavi dok sve kocke ne obložiš čokoladom i kokosom. U slast!


CIJELI RECEPT POGLEDAJTE OVDJE
 

Tvoja reakcija?