Prvi 5884 pregleda 06. svibnja 2023.

Ledeni vjetar s jagodama savršen je za ovaj vikend!

mama__aleni/instagram

Malo tko ne voli ledeni vjetar, a sad kad je sezona jagoda konačno krenula, savršena vam je prilika da isprobate verziju ovog kolača samo s tim slatkim, crvenim voćem. Uživajte u ovom receptu!

Sastojci - za beze kore:

  • 9 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 300 g šećera
  • žlica jabučnog ili alkoholnog octa

Sastojci - za kremu:

  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 4 dl mlijeka
  • 2 bourbon vanilin šećera
  • 25 dag maslaca
  • 8 dl slatkog vrhnja
  • jagode

POSTUPAK:

1. Za početak pećnicu upalite na 130°C i obavezno uključite ventilator. Ako nemate pećnicu s ventilatorom, onda ju upalite na 120°C.

2. Za izradu kora koristite neku malo veću posudu i u nju stavite bjelanjke. Dodajte prstohvat soli i počnite miksati. Kada se bjelanjci dobro zapjene dodajte pola šećera, nastavite miksati i kroz minutu dodajte ostatak šećera. Prilikom izrade ne smijete pretući bjelanjke već moraju ostati kremasti. Pri kraju dodajte jušnu žlicu octa; ako nemate jabučni, može i alkoholni. Posebno pripazite na teksturu snijega od bjelanjaka jer o tome ovisi izgled kore. Zapamtite, snijeg mora biti kremast!

3. Koristiet tepsiju (pleh) od pećnice, onu veliku. Obavezno ju obložite papirom za pečenje. Ako papir bježi, onda na krajevima tepsije stavite malo snijega da se papir prisloni na tepsiju. Snijeg od bjelanjaka ravnomjerno rasporedite po tepsiji (plehu) i stavite u pećnicu te pecite odnosno sušite 1 sat i 30 do 40 minuta. Vrijeme pečenja može se razlikovati od pećnice do pećnice, ali kora mora dobiti laganu boju, poput bijele kave. Kada je kora pečena, ugasite pećnicu i pustite ju još tri minute bez da otvarate vrata. Zatim ju izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Kada se kora ohladila, odlijepite ju s papira i prerežite tako da dobijete tri kore.

4. Za izradu kreme žumanjke miksajte i dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite miksati 10 minuta. Zatim naizmjenično dodajte brašno i mlijeko. Dobro izmiksajte smjesu da se ne stvore grudice.

5. Smjesu stavite na laganu vatru i neprestano miješajte pjenjačom. Smjesa ne smije zakuhati jer će jaja koagulirati pa ćete dobiti kajganu. Miješajte dok se krema ne zgusne, a potom ju maknite s vatre. Izlijte kremu u drugu posudu i prekrijte je prozirnom folijom da se ne stvori korica.

6. Maslac sobne temperature izmiksajte te ga dodajte u dobro ohlađenu kremu. Kremu dobro izmiksajte kako bi se maslac dobro povezao s kremom.

7. Jagode operite i nasjeckajte (ili na kockice ili na ploške, po vašem ukusu). U međuvremenu izmiksajte pet dl slatkog vrhnja u šlag.

8. Na tacnu stavite jednu koru te premažite jednom trećinom kreme. Posložite jagode, zatim po njima stavi jednu trećinu šlaga. Ponovo stavite drugu koru, posložite banane i šlag. Stavite treću koru, opet jagode i preostali šlag. Izradite preostalo slatko vrhnje u šlag i njime ukrasite kolač izvana. Ostavite u hladnjaku preko noći i poslužite rashlađeno.

Originalni recept pronađite na Miss Gastro.

Tvoja reakcija?